Charakterystyka:
Tahini (arab. طحينة tahina) - to gęsta pasta z utartych ziaren sezamu, charakteryzująca się głębokim, sezamowo-orzechowym smakiem. Niezbędna dla wegetarian i nie tylko, do przygotowania hummusu, past, dipów, masła itp., koktajli i smacznych dań „na słodko" a także „na słono". Zmieszana z niewielką ilością wody, soku z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem stanowi doskonały dip do grillowanych warzyw czy ryb. Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej; jest też kluczowym dodatkiem do dań z prowincji Syczuan np. dan dan noodles.
Zastosowanie:
Dodatek do zup, sosów, past, kremów, dipów, potraw duszonych i gotowanych, gulaszu, deserów. Może także stanowić alternatywę dla masła czy margaryny.
Polecamy do potraw kuchni zagranicznych:
Tahin-pekmez - Tahini mieszane z pastą winogronową, zwaną Pekmez. Serwowane głównie zimą (na śniadanie lub po obiedzie), w ramach deseru lub jako pasta, w której macza się chleb.
Baba Ghanoush - Potrawa arabska w formie pasty lub dipu, której podstawowym składnikiem są bakłażany i zmielony sezam (tahini). Podaje się ją z plackami pita, warzywami lub mięsem grillowanym.
Hummus - Pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku, przypraw (kminu rzymskiego, soli), oliwy i soku z cytryny. Wspaniała pożywna przekąska w ciągu dnia (nie tylko dla wegetarian i wegan).
Skład:
Turecka pasta z ziaren sezamu (100%).
BEZ GLUTAMINIANU SODU!
Opakowanie:
Zakupiony produkt jest spakowany do szklanego słoiczka, oznaczonego etykietą z nazwą, składem i datą ważności.
Oddzielanie się naturalnego oleju sezamowego, jest procesem naturalnym i nie mającym żadnego wpływu na jakość produktu. Wystarczy pomieszać pastę przed użyciem, aby wróciła do pierwotnej konsystencji. Po otwarciu przechowywać w lodówce.