Tahini z łuskanych prażonych ziaren sezamu, bez dodatków.
Delikatne w smaku.
Zaliczana do grupy produktów superfood.
Podstawowy składnik hummusu, baba ghanoush czy pasty z ciecierzycy.
Tahini, to podstawowy składnik wielu dań tradycyjnej kuchni blisko i dalekowschodniej oraz śródziemnomorskiej, a dokładnie greckiej. Jego historia sięga przeszło 4000 lat i niezwykle trudno jest jednoznacznie ustalić skąd dokładnie się wywodzi.
Tahini (tahina), to pasta przygotowana na bazie nasion sezamu, uzyskiwana przez rozdrobnienie uprażonych, łuskanych nasion. Dzięki temu, że są one wcześniej prażone, tahini charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz bogatym orzechowym smakiem, który zbliożny jest do masła orzechowego.
Do produkcji tahini nie używa się żadnych składników chemicznych, ani konserwantów!
Do jakich dań używać pasty tahini:
Tahini, to przede wszystkim niezastąpiony składnik potraw bliskowschodnich, w tym hummusu i baba ghanoush czy pasty z ciecierzycy. W kuchni arabskiej i greckiej wykorzystywany też jako składnik dipów, sosów, a nawet słodkich ciast.
Pastę tahini, możemy również wykorzystać do przyprawiania mięs, ryb, warzyw, a także ciast i zup. Może być także wykorzystywana do domowej chałwy, sosu sezamowego czy sosu tahini.
Po wymieszaniu z syropem z agawy lub z syropem kukurydzianym, idealnie nadaje się do deserów lub bezpośrednio na pieczywo.
Po otwarciu tahini powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce.
Masa netto: 800g
Składniki: pasta sezamowa 100%