Informacje o produkcie
- Tahini z łuskanych prażonych ziaren sezamu, bez dodatków
- Delikatne w smaku
- Zaliczana do grupy produktów superfood
- Bogate źródło magnezu i wapnia
- Wysoka zawartość białka i licznych aminokwasów
- Podstawowy składnik hummusu, baba ghanoush czy pasty z ciecierzycy
- Producent: EKOGRAM ZIELONKI
- Waga: 800g
Co to jest pasta tahini?
Tahini to podstawowy składnik wielu dań tradycyjnej kuchni blisko i dalekowschodniej oraz śródziemnomorskiej, a dokładnie greckiej . Jego historia sięga przeszło 4000 lat i niezwykle trudno jest jednoznacznie ustalić skąd dokładnie się wywodzi.
Tahini (tahina), to pasta przygotowana na bazie nasion sezamu, uzyskiwana przez rozdrobnienie uprażonych, łuskanych nasion. Dzięki temu, że są one wcześniej prażone, tahini charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz bogatym orzechoiwym smakiem, który zbliozny jest do masła orzechowego. Do produkcji tahini nie używa się żadnych składników chemicznych, ani konserwantów.
Dlaczego warto stosować pastę tahini w naszej domowej kuchni?
Tahini zaliczane jest do produktów superfood. Jest jednym z najbogatszych źródeł magnezu i wapnia. Zawiera rówież beta – karoten, witaminę B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B5 (kwas pantotenowy), B6 oraz E (alfa – tokoferol).
Oprócz tego tahini to niepowtarzalna kombinacja takich składników odżywczych jak białko i aminokwasy. To także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Regularne spożywanie tahini zapobiega odkładaniu się cholesterolu we krwi, wspomaga spalanie tłuszczy oraz wspiera pracę wątroby, układu pokarmowego, a także systemu nerwowego.
Tahini, to także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Do jakich dań mogę używać pasty tahini?
Tahini to przede wszystkim niezastąpiony składnik potraw bliskowschodnich, w tym hummusu i baba ghanoush czy pasty z ciecierzycy. W kuchni arabskiej i greckiej wykorzystywany też jako składnik dipów, sosów, a nawet słodkich ciast.
Pastę tahini możemy również wykorzystać do przyprawiania mięs, ryb, warzyw, a także ciast i zup. Może być także wykorzystywana do domowej chałwy, sosu sezamowego czy sosu tahini.
Po wymieszaniu z syropem z agawy lub z syropem kukurydzianym, idealnie nadaje się do deserów lub bezpośrednio na pieczywo.