Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TAHINI 100% PASTA SEZAMOWA 300g bez konserwantów

05-09-2014, 20:23
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 12.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 12.50 zł     
Użytkownik sklep-ekomed
numer aukcji: 4539350908
Miejscowość aleksandrów łódzki
Kupiono sztuk: 12    Licytowało: 11    Wyświetleń: 103   
Koniec: 05-09-2014 19:45:04
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Klika słów Nasze aukcje Dodaj do ulubionych Nasze komentarze Zadaj pytanie Profil Facebook Kontakt

 

TAHINI 100% PASTA SEZAMOWA

300g

EKOGRAM

 

 

 

 

 

 

Tahini, to podstawowy składnik wielu dań tradycyjnej kuchni blisko i dalekowschodniej oraz śródziemnomorskiej, a dokładnie greckiej. Jego historia sięga przeszło 4000 lat i niezwykle trudno jest jednoznacznie ustalić skąd dokładnie się wywodzi.


Tahini (tahina), to pasta przygotowana na bazie nasion sezamu, uzyskiwana przez rozdrobnienie uprażonych, łuskanych nasion. Dzięki temu, że są one wcześniej prażone, tahini charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz bogatym orzechowym smakiem, który zbliożny jest do masła orzechowego.

Do produkcji tahini nie używa się żadnych składników chemicznych, ani konserwantów!

 


Tahini zaliczane jest do
grupy produktów superfood. Jest jednym z najbogatszych źródeł magnezu i wapnia. Zawiera rówież beta – karoten, witaminę B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B5 (kwas pantotenowy), B6 oraz E (alfa – tokoferol).
Oprócz tego, tahini to niepowtarzalna kombinacja takich składników odżywczych jak
białko i aminokwasy. To także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Regularne spożywanie tahini zapobiega odkładaniu się cholesterolu we krwi, wspomaga spalanie tłuszczy oraz wspiera pracę wątroby, układu pokarmowego, a także systemu nerwowego.

 

Do jakich dań mogę używać pasty tahini
Tahini, to przede wszystkim niezastąpiony składnik potraw bliskowschodnich, w tym
hummusu i baba ghanoush czy pasty z ciecierzycy. W kuchni arabskiej i greckiej wykorzystywany też jako składnik dipów, sosów, a nawet słodkich ciast.
Pastę tahini, możemy również wykorzystać
do przyprawiania mięs, ryb, warzyw, a także ciast i zup. Może być także wykorzystywana do domowej chałwy, sosu sezamowego czy sosu tahini. 
Po wymieszaniu z syropem z agawy lub z syropem kukurydzianym, idealnie nadaje się do deserów lub bezpośrednio na pieczywo.

Po otwarciu tahini powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce.

Tahini z łuskanych prażonych ziaren sezamu, bez dodatków

  • Delikatne w smaku

  • Zaliczana do grupy produktów superfood

  • Bogate źródło magnezu i wapnia

  • Wysoka zawartość białka i licznych aminokwasów

  • Podstawowy składnik hummusu, baba ghanoush czy pasty z ciecierzycy