TAGATOZA - TAGATESSE
1 TABLETKA = 1 ŁYŻECZKA CUKRU
Czym jest tagatoza?
Tagatoza jest naturalnym cukrem który występuje w laktozie. Laktoza jest rozbijana na galaktozę i glukozę w procesie hydrolizy.
Galaktoza jest następnie przetwarzana na tagatozę w procesie enzymatycznym. Po ostatecznym oczyszczeniu powstaje biała krystaliczna struktura o doskonałym smaku naturalnego cukru. Powstałe kryształy tagatozy nie zawierają śladów laktozy, ani glukozy. Tagatoza występuje naturalnie w różnych produktach mlecznych oraz owocach.
Kombinacja skłdników Tagatesse powoduje, że Tagatesse można wykorzystywać w zimnych oraz ciepłych daniach. Tagatoza pod wpływem ciepła karmelizuje się przybierając brązowy kolor. Ponadto, Tagatesse może być dodatkiem do gorących napojów, owoców oraz jogurtów … wszędzie tam gdzie używamy zwykłego cukru.
Zalety Tagatozy
- Bardzo niski indeks glikemiczny: tagatoza praktycznie nie podnosi poziom cukru we krwii. Ta właściwość powoduje, że jest odpowiednia dla diabetyków typu I & II.
- Jest naturalna. Tagatozę wyodrębniono z laktozy, która występuje w produktach mlecznych. Tagatoza nie jest syntetycznym, ani sztucznym słodzikiem. Finalny produkt jest w 100% wolny od laktozy.
- Jest przyjazna zębom; nie powoduje próchnicy.
- Ma właściwości probiotyczne; wspomaga florę przewodu pokarmowego, właściwą pracę jelit oraz trawienie.
- Nie pozostawia sztucznego posmaku.
- Nie powoduje bólów żołądka!
Badania naukowe
Rozległe badania pokazały, że tagatoza jest doskonałą alternatywą dla sacharozy i innych słodzików. W roku 1999 FDA (Food and Drug Administration), która zajmuje się dopuszczaniem żywności do spożycia w USA orzekła że tagatoza jest absolutnie bezpiecznym składnikiem żywnościowym. Zostało to potwierdzone przez EFSA (European Food Safety Agency) w 2007 roku. Tagatoza nie jest słodzikiem, ani poliolem. W 2005 roku tagtozę sklasyfikowano jako nowy składnik żywności. Ponieważ jest składnikiem naturalnym, nie otrzymała klasyfikatora E. Więcej informacji na temat badań naukowych można znaleźć na stronie firmy Nutrilab NV www.nutrilab.be
Tagatesse słodzik w tabletkach z Tagatozą
Waga netto 6g (dyspenser 100 tabletek)
Skład: tagatoza 39,9% , izomalt, błonnik spożywczy: inulina, oligosacharydy, sukraloza (0,02%). Spożycie w nadmiernych ilościach może powodować skutek przeczyszczający.
Produkt odpowiedni dla wegetarian.
Produkt bezglutenowy.
Produkt odpowiedni dla diabetyków.
Wartości odżywcze na 100g produktu: 277kcal, 2,7g białka, 76,3g węglowodany (w tym 20,0g tagatoza, 55,6g laktoza), <1g tłuszcze.
Wartości odżywcze na 1 tabletkę: 0,2kcal, <0,1g białka, <0,1g węglowodany (w tym <0,1g tagatoza, <0,1g laktoza), <0,1g tłuszcze.
Producent: wyprodukowano przez Damhert NVSA, Kapelstraat 154 . B-3550 Heusden-Zolder, Belgia
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem.
Masz pytania - jesteśmy do Twojej dyspozycji! [zasłonięte]@guiltfree.pl
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
|
Na naszych aukcjach oferujemy lekkie i dietetyczne produkty, o obniżonej zawartości tłuszczu, cukru i węglowodanów - niedostępne w Polsce, których poszukujemy na całym świecie.
Są to wyselekcjonowane i przetestowane przez nas osobiście produkty, które zachwycą Cię smakiem i pozwolą Ci cieszyć się pysznościami, których Ci brakuje na diecie bez najmniejszych wyrzutów sumienia - po prostu GuiltFree!