|
TADEUSZ BROŚ – wszyscy znali tę twarz, choć niewielu pamiętało nazwisko. Jego życie to festiwal anegdot prowincjonalnego aktora, kabareciarza i śpiewającego konferansjera, brylującego w nocnych lokalach lat 70. Ten ulubieniec Ewy Demarczyk i Hanki Bielickiej był ikoną telewizji przełomu lat 80. i 90.
Gdyby nie Tadeusz Broś, być może w ogóle nie zajmowałabym się śpiewaniem dla dzieci....
Być może nikt dziś nie pamięta jego nazwiska, ale chyba lepsze jest to, że wszyscy znali jego twarz.
Majka Jeżowska
To pasjonująca rozmowa z człowiekiem, którego życie stało się zwierciadłem polskich przemian i polskich słabości; książka, która każe inaczej pomyśleć o wszystkich stojących po drugiej stronie ekranu.
Beata Tadla
To do bólu szczery, niejednoznaczny portret człowieka, który wymyka się łatwym ocenom.
Paweł Wysoczański
Wywiad rzeka z Tadeuszem Brosiem powstawał rok przed jego śmiercią, kiedy zmagał się on ze społecznym wykluczeniem, biedą, bankructwem i chorobą alkoholową. Jego biografia to uniwersalna historia człowieka wielkich sukcesów i bolesnych upadków, a zarazem portret czasów PRL-u i okresu polskiej transformacji.
Patroni medialni: Jedynka Polskie Radio, TVP 1, Polska The Times
Obejrzyj wywiad z autorami w programie TVP 1 "Kawa czy Herbata"
Oficjalny Fun Page książki
SPIS TREŚCI
Wstęp I/9
Wstęp II/15
Rozdział I/19
Broś-proś, znajda i podrzutek, czyli historia trudnego dzieciństwa
Rozdział II/51
Teatr? Poproszę z panem Brosiem, czyli przypadki prowincjonalnego aktora
Rozdział III/81
Połomski to ja nie jestem, czyli kariera śpiewającego konferansjera
Rozdział IV/117
Zabili redaktora!, czyli pikantne opowieści wujka Teleranka
Rozdział V/149
Dlaczego pan jeździ taksówką?, czyli gdzie się podziali wszyscy koledzy z telewizji
Rozdział VI/187
Myślałem, że niedziela będzie trwała zawsze, czyli jak się nie dać komornikom
Rozdział VII/205
Tydzień pod tytułem „Lepiej nie wychodź z domu”, czyli fatalna kumulacja
Rozdział VIII/231
Jak się stałem kiszonym ogórkiem, czyli spowiedź człowieka nałogów
Posłowie/247
PRZECZYTAJ FRAGMENT
|