Sobieralski Krzysztof, Siwulski Marek Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych
Kurpisz Poznań 2004
okładka miękka
158 stron, format: 14 x 20 cm
książka jest nowa
Opis:
Książka stanowi kompendium wiedzy na temat uprawy grzybów jadalnych i leczniczych na potrzeby własne. Autorzy opisują możliwości uprawy mniej lub bardziej znanych gatunków, omawiają metody przygotowania podłoży uprawowych, ich szczepienia grzybnią oraz sposoby uprawy na otwartym terenie i w pomieszczeniach.
Publikacja przeznaczona jest dla miłośników uprawy grzybów, a w szczególności działkowców, ogrodników, rolników oraz innych osób, które zainteresowane są założeniem uprawy w swoich ogrodach i gospodarstwach. Studenci uczelni i uczniowie szkól rolniczych znajdą w niej wiele informacji, które mogą wzbogacić ich wiedzę.
Grzyby stanowią najliczniejszą grupę organizmów żywych na Ziemi. Ocenia się, że istnieje ich od 1,5 do 2 min gatunków. Człowiek wykorzystuje je do swych celów od wielu tysięcy lat.
Grzyby wiekoowocnikowe, których owocniki często zbieramy w lesie, od dawna budziły nasze zainteresowanie jako atrakcyjne uzupełnienie diety, głównie ze względu na walory smakowe i zapachowe. Niektóre z nich wspomagają i pobudzają układ immunologiczny człowieka, działają antyrakowo i przeciwwirusowo. Mogą także obniżać poziom cholesterolu i regulować ciśnienie krwi.
Obecnie na świecie uprawia się około stu gatunków grzybów. Wiele z nich nadaje się do uprawy na małą skalę w ogrodzie, na działce a nawet w domu. Własna uprawa daje wiele zadowolenia i satysfakcji, pozwala wzbogacić nasz jadłospis o niezwykle cenne składniki występujące w owocnikach grzybów.