Sól himalajska drobna, mielona - 1000g
producent: ViVio
Opis:
Dawno temu sól była bardzo wysoko ceniona w społeczeństwie. Rzymska armia otrzymywała często płatność w postaci soli (angielskie słowo salary (wynagrodzenie) pochodzi właśnie stąd). Oczyszczona, podobna do białego cukru rafinowanego, została przerobiona na białą truciznę. Ciało uznaje sól kuchenną za agresywną truciznę komórkową. W celu neutralizacji i pozbycia się nadmiaru soli organizm musi poświęcić wodę komórkową.
Himalajska krystaliczna sól różowa jest wydobywana ręcznie z głębi słynnego łańcucha górskiego. Powstawała przez miliony lat pod działaniem ciśnienia geologicznego, jest o wiele łatwiej wchłaniana przez organizm. Himalajska krystaliczna sól zawiera też 84 minerały i pierwiastki śladowe, nie wpływa na ciśnienie krwi, pomaga utrzymać równowagę pH w organizmie, jest wolna od dodatków i środków przeciwzbrylajacych.
Jak stosować sól himalajską?
Można używać zamiast zwykłej soli kuchennej, przyprawiać jedzenie lub dodawać do wody, którą pijemy.
Jako dodatek do kąpieli solankowych: do kąpieli należy dodać ok. 10 g soli na 1 litr wody. Po kąpieli solnej zalecane jest ok. 30 minut odpoczynku. W tym czasie nie należy wykonywać żadnych czynności, wymagających wysiłku. Po kąpieli solankowej nie należy też myć się pod prysznicem!
Himalajska sól krystaliczna jest wszechstronna i można jej używać także do przepłukiwania zatok, aby zapobiegać katarom, infekcjom nosa oraz infekcjom zatok, można jej używać jako kąpieli do oczu przywracającej im nawilżenie. Może być stosowana do inhalacji. Może być wykorzystana do oczyszczających kąpieli dających taki sam efekt jak trzydniowa głodówka, oraz do maseczek kosmetycznych i okładów, w celu leczenia podrażnień skóry, uszkodzeń tkanki, problemów ze stawami, cellulitu oraz dla regeneracji i poprawy napięcia skóry.
Termin przydatności: co najmniej listopad 2016
Kraj pochodzenia: Pakistan