Na aukcji
oferuję pakiet 2 książek:
Dzikie rośliny jadalne Polski + Dzikie
rośliny jadalne. Zapomniany potencjał przyrody
Łukasz Łuczaj Dzikie rośliny jadalne Polski
Chemigrafia Krosno 2004
wydanie II, uzupełnione
okładka
miękka
270 stron + wklejki z kolorowymi ilustracjami
książka jest
nowa
Opis:
Książka zawiera informacje na temat wszystkich potencjalnie
jadalnych roślin Polski, w sumie ponad tysiąca gatunków. Większość z nich
autor książki jadł osobiście. Szczególnie cenne są też mało znane opisy
użytkowania różnych roślin przez ludy pierwotne Ameryki i Syberii.
Z
książki tej dowiesz się, że Japończycy jadają cebule lilii, kwiaty
liliowców i korzenie łopianu, a także że przedstawiony na okładce czosnek
niedźwiedzi jest znanym warzywem na Ukrainie, w Rosji i na Kaukazie.
Odkryjesz także jak zamienić żołędzie w pyszny przysmak i może sięgniesz
po wielki kozacki specjał... pałkę wodną
Znajdziesz tu także
informacje o tym, jak Indianie robili syrop klonowy oraz jakie rośliny
kisili Czukczowie w dołach ziemnych jako zapas pożywienia na zimę.
Książka składa się ze wstępu zawierającego zasady doboru i zbioru
roślin oraz haseł z poszczególnymi rodzajami roślin ułożonych
alfabetycznie.
Pozycja unikalna na rynku polskim, zawierająca
najwięcej wiadomości o dzikich roślinach jadalnych.
Drugie wydanie
książki poszerzono o kilkadziesiąt przepisów i kolorowych zdjęć, a także o
kilka nowych haseł.
Łukasz Łuczaj Dzikie rośliny jadalne. Zapomniany potencjał przyrody
Arboretum i Zakład Fizjografii Bolestraszyce 2008
okładka
miękka
254 strony
książka jest nowa
Opis:
Książka ta jest pokłosiem konferencji na temat dzikich roślin
jadalnych, która odbyła się w Arboretum w Bolestraszycach w roku 2007.
Książka jest zbiorowym dziełem uczestników konferencji, a ja redagowałem
tom i jestem autorem czterech artykułów. W sumie znajduje się w niej
kilkanaście artykułów, które dotyczą głównie takich tematów jak tradycje
użytkowania dzikich roślin jadalnych w Polsce, na Ukrainie i w Rumunii,
wartości odżywcze dzikich roślin jadalnych oraz efektywność ich
pozyskiwania.
Łukasz Łuczaj
SPIS TREŚCI:
Ł. Łuczaj – Polska, Włochy, Japonia i Ameryka, czyli
kilka kulturowych porównań dotyczących użytkowania kulinarnego dzikich
roślin
J. Piórecki – Kotewka orzech wodny zapomniana roślina jadalna
W.M. Szymański – Wstępne badania nad efektywnością zbioru organów
podziemnych dzikich roślin jadalnych Polski
E. Pirożnikow –
Postulowany przez księdza Kluka program zdrowotnego użytkowania
pokarmowego dziko rosnących roślin jako lekarstwo na nędzę jednych oraz na
nadmiar zbytków innych
W. Wenerska – Dzikie rośliny jadalne w polskiej
literaturze pięknej XIX wieku A.Z. Kucharska, A. Sokół-Łętowska – Skład
chemiczny i wykorzystanie owoców dziko rosnących
Z. Kłodnicki, A.
Dróżdż – Dzikie rośliny jadalne – materiały, mapy i opracowania tekstowe
Pracowni Polskiego Atlasu Etnograficznego
M. Marciniak – Dzikie
rośliny jadalne w kulturze wsi wschodniej części polskich Karpat
E.
Szot-Radziszewska – Dziko rosnące rośliny jadalne na Kielecczyznie w XIX i
XX wieku w świetle źródeł etnograficznych
U. Janicka-Krzywda – Rośliny
dziko rosnące zbierane w okolicach Babiej Góry
Ł. Łuczaj – Dzikie
rośliny jadalne używane w okresach niedoboru żywności we wschodniej części
Karpat (powiaty Krosno, Sanok, Lesko, Nadwórna, Kosów i Kołomyja) według
ankiety szkolnej z 1934 roku
Ł. Łuczaj – Zapomniane dzikie rośliny
pokarmowe południa Polski – czyściec błotny, paprotka zwyczajna, bluszczyk
kurdybanek i ostrożeń łąkowy
K. Oklejewicz, Ł. Łuczaj – Ludowe
nazewnictwo i klasyfikacja rodzaju Rubus (malina i jeżyna) w Polsce
I.
Kołodziejska-Degórska – Z czego „uwarić harbatę”? Dzikie rośliny jadane w
polskich wsiach na południowej Bukowinie (Rumunia)
M. Świąder – Dzikie
rośliny jadalne w kolekcji roślin warzywnych ogrodu botanicznego – cZRB
PAN w Warszawie
I. Kosenko – The medicinal significance of hazelnut
corylus spp. and its economic use
T.V. Sergeeva – Prospects of
Pyracantha coccinea usage in medicine, cosmetics, phytomelioration and
other branches
A. Kuzemko – Wild food plants in the meadow communities
of Ukraine