Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

T_ Pakiet 2 Łuczaj - Dzikie rośliny jadalne Polski

09-05-2014, 12:01
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 61.99 zł     
Użytkownik tadzimir_pl
numer aukcji: 4196663816
Miejscowość Poznań
Wyświetleń: 17   
Koniec: 09-05-2014 11:11:48

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2008
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witamy na aukcjach u TADZIMIRA !!!

Zapraszam na zakupy. Informacje uzupełniające opis aukcji znajdziesz na stronie O mnie. Złożenie ofety oznacza akceptację warunków podanych w opisie aukcji i na stronie O mnie.
A tutaj znajdziesz komentarze, jakie otrzymałem od dotychczasowych Klientów.

T_ Pakiet 2 Łuczaj - Dzikie rośliny jadalne Polski
Kontakt z nami:

e-mail:

Formularz kontaktowy

Tadeusz Bela
Skype: TadzimirB
tel. 0-61 [zasłonięte]2909
tel. 691 [zasłonięte]606

Wiesław Bela
Skype: WiechuB
GG: [zasłonięte]30725
tlen: wiechub
tel. 501 [zasłonięte]292


Na aukcji oferuję pakiet 2 książek: Dzikie rośliny jadalne Polski + Dzikie rośliny jadalne. Zapomniany potencjał przyrody

Łukasz Łuczaj Dzikie rośliny jadalne Polski
Chemigrafia Krosno 2004
wydanie II, uzupełnione
okładka miękka
270 stron + wklejki z kolorowymi ilustracjami
książka jest nowa

Opis:
Książka zawiera informacje na temat wszystkich potencjalnie jadalnych roślin Polski, w sumie ponad tysiąca gatunków. Większość z nich autor książki jadł osobiście. Szczególnie cenne są też mało znane opisy użytkowania różnych roślin przez ludy pierwotne Ameryki i Syberii.
Z książki tej dowiesz się, że Japończycy jadają cebule lilii, kwiaty liliowców i korzenie łopianu, a także że przedstawiony na okładce czosnek niedźwiedzi jest znanym warzywem na Ukrainie, w Rosji i na Kaukazie. Odkryjesz także jak zamienić żołędzie w pyszny przysmak i może sięgniesz po wielki kozacki specjał... pałkę wodną
Znajdziesz tu także informacje o tym, jak Indianie robili syrop klonowy oraz jakie rośliny kisili Czukczowie w dołach ziemnych jako zapas pożywienia na zimę.
Książka składa się ze wstępu zawierającego zasady doboru i zbioru roślin oraz haseł z poszczególnymi rodzajami roślin ułożonych alfabetycznie.
Pozycja unikalna na rynku polskim, zawierająca najwięcej wiadomości o dzikich roślinach jadalnych.
Drugie wydanie książki poszerzono o kilkadziesiąt przepisów i kolorowych zdjęć, a także o kilka nowych haseł.

Łukasz Łuczaj Dzikie rośliny jadalne. Zapomniany potencjał przyrody
Arboretum i Zakład Fizjografii Bolestraszyce 2008
okładka miękka
254 strony
książka jest nowa

Opis:
Książka ta jest pokłosiem konferencji na temat dzikich roślin jadalnych, która odbyła się w Arboretum w Bolestraszycach w roku 2007. Książka jest zbiorowym dziełem uczestników konferencji, a ja redagowałem tom i jestem autorem czterech artykułów. W sumie znajduje się w niej kilkanaście artykułów, które dotyczą głównie takich tematów jak tradycje użytkowania dzikich roślin jadalnych w Polsce, na Ukrainie i w Rumunii, wartości odżywcze dzikich roślin jadalnych oraz efektywność ich pozyskiwania.
Łukasz Łuczaj

SPIS TREŚCI:
Ł. Łuczaj – Polska, Włochy, Japonia i Ameryka, czyli kilka kulturowych porównań dotyczących użytkowania kulinarnego dzikich roślin
J. Piórecki – Kotewka orzech wodny zapomniana roślina jadalna W.M. Szymański – Wstępne badania nad efektywnością zbioru organów podziemnych dzikich roślin jadalnych Polski
E. Pirożnikow – Postulowany przez księdza Kluka program zdrowotnego użytkowania pokarmowego dziko rosnących roślin jako lekarstwo na nędzę jednych oraz na nadmiar zbytków innych
W. Wenerska – Dzikie rośliny jadalne w polskiej literaturze pięknej XIX wieku A.Z. Kucharska, A. Sokół-Łętowska – Skład chemiczny i wykorzystanie owoców dziko rosnących
Z. Kłodnicki, A. Dróżdż – Dzikie rośliny jadalne – materiały, mapy i opracowania tekstowe Pracowni Polskiego Atlasu Etnograficznego
M. Marciniak – Dzikie rośliny jadalne w kulturze wsi wschodniej części polskich Karpat
E. Szot-Radziszewska – Dziko rosnące rośliny jadalne na Kielecczyznie w XIX i XX wieku w świetle źródeł etnograficznych
U. Janicka-Krzywda – Rośliny dziko rosnące zbierane w okolicach Babiej Góry
Ł. Łuczaj – Dzikie rośliny jadalne używane w okresach niedoboru żywności we wschodniej części Karpat (powiaty Krosno, Sanok, Lesko, Nadwórna, Kosów i Kołomyja) według ankiety szkolnej z 1934 roku
Ł. Łuczaj – Zapomniane dzikie rośliny pokarmowe południa Polski – czyściec błotny, paprotka zwyczajna, bluszczyk kurdybanek i ostrożeń łąkowy
K. Oklejewicz, Ł. Łuczaj – Ludowe nazewnictwo i klasyfikacja rodzaju Rubus (malina i jeżyna) w Polsce
I. Kołodziejska-Degórska – Z czego „uwarić harbatę”? Dzikie rośliny jadane w polskich wsiach na południowej Bukowinie (Rumunia)
M. Świąder – Dzikie rośliny jadalne w kolekcji roślin warzywnych ogrodu botanicznego – cZRB PAN w Warszawie
I. Kosenko – The medicinal significance of hazelnut corylus spp. and its economic use
T.V. Sergeeva – Prospects of Pyracantha coccinea usage in medicine, cosmetics, phytomelioration and other branches
A. Kuzemko – Wild food plants in the meadow communities of Ukraine

Dostępne warianty przesyłki opisane są w nagłówku aukcji.
Na stronie O mnie podaję informacje nt. kosztu wysyłki kilku przedmiotów.
Zobacz też inne moje oferty - na łącznej wysyłce możesz zaoszczędzić.
Poniżej parę przykładów.

GALERIA tadzimir_pl  -  W Y B R A N E    O F E R T Y © 2[zasłonięte]003-20
 Net_Studio
?