Zbigniew Ogrodnik Winka, nalewki i inne smakowitości - zrób to sam
Studio Astropsychologii Białystok 2006
okładka miękka
248 stron, format: 14,5cm x 20,5cm
książka jest nowa
Opis:
Pasikonik, Jagodzianka, Poranna rosa, Pszczółka, Łapanie niedźwiedzia...
Cóż to za dziwaczny zbiór? Może bajki ...?
Niezwykły koloryt, wspaniały aromat, niezapomniany smak. Dla niektórych to „niezbędnik każdego domu”. I co istotne - można je mieć według własnego gustu
i smaku.
Jak mawiał Pawlak, sympatyczny bohater filmu „Sami swoi” - dobra nalewka w każdej domowej spiżarce być powinna - dla zdrowotności!
Fragment:
Wiśnie
RUM
2 Umyć, osuszyć i wydrylować 2,5 kg wiśni, odcisnąć sok. Owoce włożyć do słoja, przesypując warstwami 50 dag cukru. Dodać do tego łyżeczkę cynamonu i 3-4 goździki. Odstawiony wcześniej sok zmieszać z litrem rumu i zalać wiśnie. Słój przykryć talerzykiem, odstawić na trzy dni, codziennie mieszać drewnianą łyżką. Następnie przełożyć wiśnie do mniejszych słoiczków i zalać syropem. Słoiki szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wiśnie
TAKI SOBIE NAPITEK
2 Zmieszać 500 g cukru z litrem gorącej wody i 500 ml kompotu wiśniowego. Wlać do odpowiedniej wielkości słoja i dodać litr 70-proc. spirytusu, wymieszać. Wrzucić do tego 250 g rodzynek, kawałeczek cynamonu (około 5 cm), 2-3 goździki i wiśnie z kompotu. Naczynie po dokładnym zamknięciu odstawić na 4-6 miesięcy.
Wieloowocowa
NALEWKA I
2 Do odpowiedniej wielkości słoja włożyć 2,5 kg owoców w dowolnej proporcji. Mogą to być: porzeczki, jeżyny, truskawki, poziomki, a także wiśnie i śliwki bez pestek, jabłka lub gruszki pozbawione gniazd nasiennych. Do tego dodać suszone owoce głogu, dzikiej róży i rodzynek, w sumie nie więcej niż 25 dag, skórkę z jednej pomarańczy i cytryny oraz same pomarańcze i cytryny bez pestek - także nie więcej niż 25 dag. Całość zalać litrem czystej wódki i dwoma litrami spirytusu, dobrze zamknąć i odstawić na 30 dni w ciepłe miejsce. W tym czasie należy poruszać słojem co kilka dni. Po tym czasie nalewkę zlać, na owoce zalać syropem sporządzonym w proporcji kilogram cukru na litr wody. Dobrze wymieszać, zlać i połączyć z wcześniej uzyskanym płynem, rozlać do butelek. Odstawić na trzy miesiące w chłodne miejsce.