Elisabeth Bangert Sałatki ziemniaczane
KDC Warszawa 2008
okładka twarda
80 stron, format: 21 x 27,8 cm
książka jest nowa
Opis:
Czy wiecie, że statystyczny Polak zjada 150 kg tego przysmaku rocznie! Jesteśmy ziemniaczanym liderem!!!
Ziemniak jest bardzo wdzięcznym produktem do tworzenia sałatek, nie jest agresywny ani w smaku, ani w kolorze. Dopasuje się do mięsa , innych warzyw, ryb, serów. Można do tradycyjnej ziemniaczanej sałatki dodać nawet owoce. Odpowiedni sos jest klamrą łączącą różne smaki i gusty. Można też zastosować do ziemniaków marynatę, w celu uzyskania całkiem nowych smaków.
Któż nie lubi sałatek ziemniaczanych? Na przyjęcie urodzinowe, zabawę sylwestrową lub po prostu, kiedy przychodzą goście, nie może i ch zabraknąć, czy to jako przystawki, dodatki do dań głównych, do grillowanego mięsa, kiełbasek lub ryby. Sałatki łatwo się przyrzą dza i są bardzo praktyczne dzięki możliwości tworzenia rozmaitych kombinacji. W zależności od gustu można przeobrazić sałatkę ziemni aczaną w prawdziwy specjał. Niezależnie od tego, jakich ziemniaków użyjemy, czy będą świeżo ugotowane, czy też pozostałe z poprzedni ego dnia lub obrane i pokrojone w plastry ziemniaki w mundurkach - wymieszane z ulubionymi składnikami - są zawsze pszysmakiem. Sała tkę ziemniaczaną przyrządza się szybko i łatwo.
W książce miedzy innymi znajdziemy przepisy na: sałatkę pożywną, winogronowo-serową, z awokado, botwiną, czerwoną fasolą, kurczakiem , z czerwonym winem, ogórkiem, rukolą, rzodkiewkami, sałatą lodową, żółtym serem, sałatkę zapiekaną, ze smażonych ziemniaków, z krew etkami, ziemniaczano-jajeczną oraz sałatki zarówno na party jak i na kaca.