Łukasz Łuczaj Pakiet 2 książek
Chemigrafia Krosno 2[zasłonięte]004-20
okładka miękka
książki są nowe
Opis:
W skład pakietu 2 książek wchodzą: Dzikie rośliny jadalne Polski wydanie II, uzupełnione (270 stron), Podręcznik robakożercy (98 stron).
Dzikie rośliny jadalne Polski:
Książka zawiera informacje na temat wszystkich potencjalnie jadalnych roślin Polski, w sumie ponad tysiąca gatunków. Większość z nich autor książki jadł osobiście. Szczególnie cenne są też mało znane opisy użytkowania różnych roślin przez ludy pierwotne Ameryki i Syberii.
Z książki tej dowiesz się, że Japończycy jadają cebule lilii, kwiaty liliowców i korzenie łopianu, a także że przedstawiony na okładce czosnek niedźwiedzi jest znanym warzywem na Ukrainie, w Rosji i na Kaukazie. Odkryjesz także jak zamienić żołędzie w pyszny przysmak i może sięgniesz po wielki kozacki specjał... pałkę wodną
Znajdziesz tu także informacje o tym, jak Indianie robili syrop klonowy oraz jakie rośliny kisili Czukczowie w dołach ziemnych jako zapas pożywienia na zimę.
Książka składa się ze wstępu zawierającego zasady doboru i zbioru roślin oraz haseł z poszczególnymi rodzajami roślin ułożonych alfabetycznie.
Pozycja unikalna na rynku polskim, zawierająca najwięcej wiadomości o dzikich roślinach jadalnych.
Drugie wydanie książki poszerzono o kilkadziesiąt przepisów i kolorowych zdjęć, a także o kilka nowych haseł.
Podręcznik robakożercy:
Jest to pierwszy w Polsce przewodnik kulinarny po mało znanym świecie jadalnych bezkręgowców. Pewien pilot strącony podczas wojny w Jugosławii przeżył wiele dni na wrogim terytorium, jak sam powiedział, dzięki znajomości jadalnych owadów i robaków. Z przewodnika tego dowiesz się m.in.:
- jak polować na koniki polne
- czy można jeść mrówki
- że w Rumunii jedzono chrabąszcze
- jak przyrządzić ślimaki
- czy nie zatrujesz się gąsienicą
- które chrząszcze zwiększają przyjemność z seksu
- i jakie to może mieć konsekwencje
- czy dzieci mogą jeść dżdżownice
- jak należy polować na osy z odkurzaczem
- które stonogi smakują najlepiej
- dlaczego cesarz Hirochito jadł głównie osy
- jak smakują wszy
- i które larwy much jada się w Chinach
Autor książki, dr Łukasz Łuczaj, jest botanikiem prowadzącym od kilku lat eksperymenty nad odżywianiem się dzikimi roślinami. Organizuje też warsztaty prymitywnych technik przeżycia stosowanych przez Indian Ameryki Północnej.