Małgorzata i Norbert Duży Zdrowa kuchnia jarska
Kreator 2004
okładka miękka
132 stron, format: 10,5cm x 20,5cm
książka jest nowa
Opis:
Któż z nas nie chce przez długie lata cieszyć się doskonałym zdrowiem, pozbyć się dolegliwości duszy i ciała oraz zachować idealną sylwetkę?
Jest na to wypróbowana przez autorkę książki, prosta i skuteczna metoda: kuchnia jarska. Jeśli myślisz, że rezygnowanie z ulubionych potraw mięsnych na rzecz diety z przewagą produktów roślinnych będzie dużym wyrzeczeniem, to już wkrótce zmienisz zdanie. Szybko przekonasz się, iż przepisy zamieszczone w tej książce to nie tylko sposób na racjonalne odżywianie, lecz również rozkosz dla podniebienia. Jeśli chcesz, by od dziś na Twoim stole zagościły pyszne warzywne zupy, apetyczne sałatki, smakowite wypieki czy łatwe w przygotowaniu desery - jest to książka, na którą czekałeś. Na zdrowe odżywianie się nigdy nie jest za późno.
Fragment:
Kotlety z kabaczka
Składniki:
1/2 kabaczka pokrojonego w plastry grubości
do 1cm
mąka do panierowania
vegeta, curry
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pokrojonego kabaczka przelewamy chłodną wodą, przyprawiamy z obu stron vegetą i curry, panierujemy w mące, obsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z surówkami, ziemniakami.
Makaron z kapustą i grzybami
Składniki:
2 szklanki ugotowanego razowego makaronu
2 cebule, 25 dag grzybów
30 dag kiszonej kapusty
sos sojowy, pieprz, sól do smaku
olej do smażenia
natka zielonej pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Pokrojone grzyby podsmażamy z cebulką pokrojoną w kostkę lub cienkie piórka na oleju z dodatkiem przypraw, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Kapustę kiszoną zalewamy średnią ilością wody i gotujemy do średniej miękkości. Odcedzamy ją. Dodajemy ugotowany makaron i kapustę do rondla z grzybami, mieszamy i chwilę razem podsmażamy, doprawiamy do smaku. Układamy na talerze i posypujemy natką zielonej pietruszki.
Można również zapiec w piekarniku makaron z kapustą i grzybami.