Chlorella 200g - 450 tabletek (400mg)
Opis:
Chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa, 50 razy więcej chlorofilu niż lucerna (jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu, stąd też jej nazwa), a także wiele rzadkich mikro i makro elementów. 60 procent jej składu stanowi białko (w soi dla przykładu: białka jest zaledwie 30 procent). Około 20 procent to węglowodany, a 10 procent - tłuszcze. Białko chlorelli zawiera dziewiętnaście aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy niezbędne. Stąd też jest równorzędne z białkiem zwierzęcym, z jednym, tylko zastrzeżeniem: zawiera mniej metioniny. Ta właściwość może okazać się w niektórych przypadkach zaletą. Chlorella zawiera szczególnie dużo lizyny - aminokwasu, którego z kolei, brakuje w diecie z dużą zawartością pszenicy.
Ze względu na wysoką jakość obecnego w chlorelli białka, z powodzeniem może być stosowana jako wysokobiałkowy suplement w dietach niskokalorycznych. Chlorella zawiera ponadto ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych. Jest, na przykład, bogatym źródłem karotenu (prowitaminy A), niezwykle potrzebnej całemu organizmowi. Ponadto występują w niej znaczące ilości żelaza, cynku i kobaltu. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa i jest znakomitym, a jednocześnie niskokalorycznym źródłem tej witaminy, której tak często brakuje w dietach wegetariańskich.
Jak stosować Chlorellę?
Należy spożywać w ilościach 2-3 gramów dziennie. Dawka jest odpowiednia zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Można ją przyjmować jednorazowo w ciągu dnia lub rozłożyć na fazy: poranną, południową i wieczorową. Chlorellę można przyjmować w trakcie lub po jedzeniu. Trzeba pamiętać, aby popić tabletki dużą ilością wody, kefirem, mlekiem lub jogurtem.
Termin przydatności: co najmniej grudzień 2016