Antonina Malinkiewicz Odżywianie zgodne z grupą krwi
Studio Astropsychologii Białystok 2002
okładka miękka
208 stron, format: 14,5cm x 20,5cm
książka jest nowa
Opis:
Odkryciem ostatnich lat stało się udowodnienie związku między grupą krwi człowieka a typem aktywności oraz upodobań żywieniowych.
wywołało to prawdziwą rewolucję w poglądach na temat diety. Okazało się, że dla osiągnięcia zdrowia i dobrej kondycji psychofizycznej ważne jest dobieranie produktów żywnościowych w zależności od grupy krwi.
Połączenie informacji o makrobiotyce i o diecie zgodnej z grupą krwi pozwala poprawić zdrowie i usprawnić ciało, a wykorzystanie przepisów kulinarnych podanych w tej książce dodatkowo urozmaici i wzbogaci codzienne pożywienie.
Przepisy i dietę ułożono z myślą o ludziach żyjących w Polsce. W zestawieniu produktów żywieniowych wzięto pod uwagę głównie nasz klimat oraz roślinność i zwierzęta występujące na naszej szerokości geograficznej.
Aż do początku naszego wieku uważano, że istnieje tylko jeden rodzaj krwi ludzkiej, całkiem różnej od zwierzęcej. Dopiero w trakcie pierwszych prób transfuzji, niektórych udanych, innych fatalnych, fizjolog Landsteiner odkrył istnienie różnych, nie dających się ze sobą pogodzić grup krwi. Wydzielił grupy A, B, 0 i AB. Przyniosło mu to Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny w 1930 r.
Od tego czasu, choć wyróżniono całe mnóstwo podgrup, system ABO pozostaje systemem podstawowym.
Będąca dziedzictwem jakiejś odległej epoki, której biolodzy nie potrafią określić, nasza grupa krwi pozostaje - z wyjątkiem szczególnie rzadkich przypadków - niezmienna przez całe życie.
Tajemna moc krwi
Antoine Gaffori
(ok. 1998 r.)