Łukasz Łuczaj Pakiet 4 książek
Chemigrafia Krosno 2[zasłonięte]004-20
okładka miękka
książki są nowe
Opis:
W skład pakietu 4 książek wchodzą: Dzikie rośliny jadalne Polski wydanie II, uzupełnione (270 stron), Dzikie rośliny jadalne. Zapomniany potencjał przyrody (254 strony), Podręcznik robakożercy (98 stron) i W dziką stronę (187 stron).
Łukasz Łuczaj Dzikie rośliny jadalne Polski
Chemigrafia Krosno 2004
wydanie II, uzupełnione
okładka miękka
270 stron + wklejki z kolorowymi ilustracjami
książka jest nowa
Opis:
Książka zawiera informacje na temat wszystkich potencjalnie jadalnych roślin Polski, w sumie ponad tysiąca gatunków. Większość z nich autor książki jadł osobiście. Szczególnie cenne są też mało znane opisy użytkowania różnych roślin przez ludy pierwotne Ameryki i Syberii.
Z książki tej dowiesz się, że Japończycy jadają cebule lilii, kwiaty liliowców i korzenie łopianu, a także że przedstawiony na okładce czosnek niedźwiedzi jest znanym warzywem na Ukrainie, w Rosji i na Kaukazie. Odkryjesz także jak zamienić żołędzie w pyszny przysmak i może sięgniesz po wielki kozacki specjał... pałkę wodną
Znajdziesz tu także informacje o tym, jak Indianie robili syrop klonowy oraz jakie rośliny kisili Czukczowie w dołach ziemnych jako zapas pożywienia na zimę.
Książka składa się ze wstępu zawierającego zasady doboru i zbioru roślin oraz haseł z poszczególnymi rodzajami roślin ułożonych alfabetycznie. Pozycja unikalna na rynku polskim, zawierająca najwięcej wiadomości o dzikich roślinach jadalnych.
Drugie wydanie książki poszerzono o kilkadziesiąt przepisów i kolorowych zdjęć, a także o kilka nowych haseł.
----------------------------------------------------------------------------------
Łukasz Łuczaj Dzikie rośliny jadalne. Zapomniany potencjał przyrody
Arboretum i Zakład Fizjografii Bolestraszyce 2008
okładka miękka
254 strony
książka jest nowa
Opis:
Książka ta jest pokłosiem konferencji na temat dzikich roślin jadalnych, która odbyła się w Arboretum w Bolestraszycach w roku 2007. Książka jest zbiorowym dziełem uczestników konferencji, a ja redagowałem tom i jestem autorem czterech artykułów. W sumie znajduje się w niej kilkanaście artykułów, które dotyczą głównie takich tematów jak tradycje użytkowania dzikich roślin jadalnych w Polsce, na Ukrainie i w Rumunii, wartości odżywcze dzikich roślin jadalnych oraz efektywność ich pozyskiwania.
Łukasz Łuczaj
SPIS TREŚCI:
Ł. Łuczaj – Polska, Włochy, Japonia i Ameryka, czyli kilka kulturowych porównań dotyczących użytkowania kulinarnego dzikich roślin
J. Piórecki – Kotewka orzech wodny zapomniana roślina jadalna
W.M. Szymański – Wstępne badania nad efektywnością zbioru organów podziemnych dzikich roślin jadalnych Polski
E. Pirożnikow – Postulowany przez księdza Kluka program zdrowotnego użytkowania pokarmowego dziko rosnących roślin jako lekarstwo na nędzę jednych oraz na nadmiar zbytków innych
W. Wenerska – Dzikie rośliny jadalne w polskiej literaturze pięknej XIX wieku
A.Z. Kucharska, A. Sokół-Łętowska – Skład chemiczny i wykorzystanie owoców dziko rosnących
Z. Kłodnicki, A. Dróżdż – Dzikie rośliny jadalne – materiały, mapy i opracowania tekstowe Pracowni Polskiego Atlasu Etnograficznego
M. Marciniak – Dzikie rośliny jadalne w kulturze wsi wschodniej części polskich Karpat
E. Szot-Radziszewska – Dziko rosnące rośliny jadalne na Kielecczyznie w XIX i XX wieku w świetle źródeł etnograficznych
U. Janicka-Krzywda – Rośliny dziko rosnące zbierane w okolicach Babiej Góry
Ł. Łuczaj – Dzikie rośliny jadalne używane w okresach niedoboru żywności we wschodniej części Karpat (powiaty Krosno, Sanok, Lesko, Nadwórna, Kosów i Kołomyja) według ankiety szkolnej z 1934 roku
Ł. Łuczaj – Zapomniane dzikie rośliny pokarmowe południa Polski – czyściec błotny, paprotka zwyczajna, bluszczyk kurdybanek i ostrożeń łąkowy
K. Oklejewicz, Ł. Łuczaj – Ludowe nazewnictwo i klasyfikacja rodzaju Rubus (malina i jeżyna) w Polsce
I. Kołodziejska-Degórska – Z czego „uwarić harbatę”? Dzikie rośliny jadane w polskich wsiach na południowej Bukowinie (Rumunia)
M. Świąder – Dzikie rośliny jadalne w kolekcji roślin warzywnych ogrodu botanicznego – cZRB PAN w Warszawie
I. Kosenko – The medicinal significance of hazelnut corylus spp. and its economic use
T.V. Sergeeva – Prospects of Pyracantha coccinea usage in medicine, cosmetics, phytomelioration and other branches
A. Kuzemko – Wild food plants in the meadow communities of Ukraine
----------------------------------------------------------------------------------
Łukasz Łuczaj Podręcznik robakożercy
Chemigrafia Krosno 2005
okładka miękka
98 stron, liczne ilustracje
książka jest nowa
Opis:
Jest to pierwszy w Polsce przewodnik kulinarny po mało znanym świecie jadalnych bezkręgowców.
Pewien pilot strącony podczas wojny w Jugosławii przeżył wiele dni na wrogim terytorium, jak sam powiedział, dzięki znajomości jadalnych owadów i robaków.
Z przewodnika tego dowiesz się m.in.:
- jak polować na koniki polne
- czy można jeść mrówki
- że w Rumunii jedzono chrabąszcze
- jak przyrządzić ślimaki
- czy nie zatrujesz się gąsienicą
- które chrząszcze zwiększają przyjemność z seksu
- i jakie to może mieć konsekwencje
- czy dzieci mogą jeść dżdżownice
- jak należy polować na osy z odkurzaczem
- które stonogi smakują najlepiej
- dlaczego cesarz Hirochito jadł głównie osy
- jak smakują wszy
- i które larwy much jada się w Chinach
----------------------------------------------------------------------------------
Łukasz Łuczaj W dziką stronę
Krośnieńska Oficyna Wydawnicza Krosno 2010
okładka miękka
187 stron
książka jest nowa
Opis:
Jak mówi autor: Góry Dzika to miejsce, w którym mieszkam. A książka jest o drodze w dziką stronę, o wielu ścieżkach tej drogi, jak rozgałęzione łańcuchy wzgórz, jak labirynt. I wszystko się w niej splata: Góry Dzika, dzik i dzikość.
W tej książce Łukasz Łuczaj pisze o swoich własnych relacjach z naturą. Jest to opowieść bardzo osobista, zapiski i rozmyślania tworzące, poza warstwą popularnonaukowych dociekań, pewną literacką wizję natury. Przeplatają się tutaj opisy własnych prób ucieczki od cywilizacji, historie prawdziwych i mniej prawdziwych osób, które szukały natury, opisy ostatnich najdzikszych plemion ludzi na ziemi oraz inne refleksje nad naturalnym życiem. Książka, w której nie brakuje ironii i żartu autora wobec siebie, swoich przyjaciół i całej ludzkości. Jedyna w swoim rodzaju monografia 'dzikości' - postmodernistyczny miks rozprawy naukowej, pamiętnika i zbioru krótkich historii.