Zbierane z dala od miasta przy jeziorze (widać na zdjęciu na dole) do zastosowania na glony w oczkach i akwariach.
Szyszki powodują lekkie zakwaszenie wody i jej dezynfekcję. Szczególnie polecane są w akwariach z krewetkami.
Do oczka jest bardzo dobrze włożyć szyszki do filtra, bo trzyma bakterie, oczyszcza wodę i zmienia PH zarazem oczyszczając wodę z glonów. Chcecie mieć wodę jak w strumieniu -zapraszam do kupna szyszek.
Garbniki i substancje wydzielane z szyszek wspomagają wybarwienie krewetek i ryb Zdjęcie prezentuje krewetki z mego akwarium, widać woda zmieniła kolor ma lekko herbaciany
Olcha to popularne drzewo liściaste występujące w Europie i zachodniej Azji. Jej kwiatostany przekształcają się w niewielkie, ciemnobrązowe szyszki o długości do ok. 1.5cm.
To właśnie dzięki nim akwaryści mogą zmniejszać zbyt wysokie pH wody i chronić jaja ryb przed atakiem pleśni. Zanim sięgniemy po szyszki należy zwrócić uwagę na skalę pH.
Większość ryb akwariowych akceptuje pH między wartością ok. 5,5 a 8,5. Nie należy dopuszczać do sytuacji kiedy preferencja ryb zostanie znacznie odchylona od przewidzianej normy. Gwałtowne zmiany pH mogą skutkować osłabieniem ryb i ich złym samopoczuciem, dlatego tak ważnym jest zachowanie właściwego odczynu wody. Podczas jego obniżania pomocne mogą być wspomniane wcześniej szyszki olchy.
Olchy lubią gleby żyzne, wilgotne, podmokłe, a więc rosną na bagnach, na moczarach, w podmokłych lasach. Zbiorowisko olch na podmokłym terenie nazywamy olszyną.
Surowiec.
Surowcem są liście, pąki w pierwszej fazie rozkwitu, kora i całe gałązki wraz z pąkami, szyszeczkami i kwiatami pyłkowymi - Folium, Gemmae, Cortex et Summitates (Frondes) Alni. Gałązki pozyskuje się w czasie kwitnienia (pylenia), tj. w marcu (ostrożnie, aby nie otrzepać pyłku i nie odrzucać szyszeczek zeszłorocznych!). Liście zbiera się w maju (tylko wtedy!). Korowinę można zbierać cały rok. Pączki zbiera się, gdy są częściowo otwarte (nie przegapić tego okresu, który jest zależny od warunków klimatycznych; wymagana jest stała obserwacja drzewa). Gałązki doskonale zastępują korę. Liście i pączki należy wysuszyć w temp. do 40o C, w ciemnym miejscu i dobrze przewietrzanym. Gałązki i korę należy suszyć w temp. do 80o C (w otwartym piekarniku). Z około 200 g świeżych gałązek po wysuszeniu i zmieleniu otrzymuje się ok. 100 g suszu.
Skład chemiczny.
Wszystkie surowce bogate są w lupeol, betulinę, kw. betulinowy, żywice, garbniki, olejek eteryczny, kw. allantoinowy, allantoinę, suberynę i we flawonoidy. Liście i pączki zawierają dużo witamin, głównie kw. askorbinowy, wit. P (rutyna, hiperozyd), fitochinony i kw. foliowy.
UWAGA!!! Informacje zawarte w opisie mają charakter tylko i wyłącznie poglądowy. Przed podjęciem decyzji o zastosowaniu produktu koniecznie należy się skonsultować z lekarzem lub farmaceutą.
Dodatkowe informacje :
Gadu-Gadu jestem:)
55-38-444
Zobacz nasze pozostałe aukcje: