Przedmiotem Aukcji są Szyszki Chmielu susz
Chmiel posiada właściwości moczopędne i uspokajające. Wycisza i powoduje senność. Stosuje się je również jako środek konserwujący w przemyśle piwowarskim.
dawka 0.5g spożywa się w formie naparu - ułatwia zasypianie poprawia nastrój, działają tonizująco przy nadpobudliwości.
stosowane są w niedowładzie ruchowym
przewodu pokarmowego, niedostatecznym wydzielaniu soku żołądkowego,
przewlekłych nieżytach żołądka i jelit, połączonych zwłaszcza ze
zbyt częstymi stolcami zawierającymi duże ilości śluzu. W zapaleniu błoniastym
jelita grubego stosuje się szyszki chmielu w równej części z zielem
dziurawca. Napar z szyszek chmielowych stosuje się zewnętrznie do okładów
w przypadku stanów zapalnych żylaków odbytu. Napar z szyszek
chmielowych stosowany wewnętrznie wywiera działanie uspokajające,
przeciwzapalne, przeciwwrzodowe; zwęża naczynia krwionośne, koi bóle.
W leczeniu dolegliwości układu trawiennego stosuje się głównie napar z
szyszek chmielowych (1 łyżka szyszek na 1 szklankę wrzącej wody; nagrzewać
na łaźni wodnej przez 15 minut), przyjmowany 3 razy dziennie przed jedzeniem po 1/2 filiżanki.
Herbatki pakujemy w torebki aromasafe, które pozwalają na zatrzymanie aromatu na dłużej.
|