Wykonam szynkowar!!
Witam Państwa na mojej aukcji. Przedmiotem jej jest wykonanie szynkowaru wg wzoru, który sam opracowałem i sam go wytwarzam na zamówienie.
Szybka realizacja zlecenia, zależna od ilości i zamówionej opcji.
Każdy zamawiając to urządzenie otrzymuje dodatkowo: mój własny, sprawdzony sposób wykonania wędlin, 50 woreczków z atestem PZH do kontaktu z żywnością, które idealnie pasują do niego, a także 20 dag soli peklującej oraz podstawkę pod szynkowar.
Nie potrzeba wtedy podkładać pod niego żadnych przedmiotów. W ten sposób dno szynkowaru nie ma bezpośredniego kontaktu z dnem garnka. Takie rozwiązanie wpływa na właściwą cyrkulację wody i powoduje, że temperatura w każdej części szynkowaru jest jednakowa.
Każdy szynkowar posiada element stabilizacyjny, który zapobiega przesuwaniu się sprężyny.
Teraz wystarczy tylko kupić mięso i poszukać w kuchni odpowiednie przyprawy, aby móc z niego korzystać!!! Korpus posiada wykonany z blachy nierdzewnej 18/10, zaś pozostałe elementy wykonuję wyłącznie ze stali kwasoodpornej.
Element dociskowy posiada wywiercony i pogłębiony otwór, aby można było go łatwiej wyjąć po skończonej pracy. Średnica jego jest zależna od potrzeb zamawiającego. Sprężyna jest wykonana z drutu kwasoodpornego. Pokrywa oporowa jest zamykana na szybki i wygodny zaczep, a wypustki pozwalają na bezproblemowe wyjęcie urządzenia z wrzątku.
Długość i szerokość elementu oporowego wraz z wypustkami może być dostosowana do indywidualnych potrzeb klienta i wahać się w granicach 60-80 (szerokość). Gdy nie ma sugestii co do wymiarów paska oporowego, wtedy sam dobieram parametry i wykonuję z materiału, którym dysponuję. Wszystkie elementy mogą być mazerowane, co nadaje urządzeniu cech ozdobnych.
Każdy szynkowar jest przystosowany takiej konfiguracji jak na zdjęciu (zamknięcie wzdłuż i poprzecznie).
Z uwagi na fakt, że pasek oporowy jest szeroki, można go stosować jako opór sprężyny, a krążek oporowy wykorzystać jako separacyjny.
Można wtedy robić dwa rodzaje wędlin naraz.
Uwaga!!! Termometr jest w cenie zamówienia.
Szynkowar bez termometru można zamówić na innej aukcji.
Termometr może też mieć inne zastosowanie w kuchni-może być cały czas w piekarniku podczas pieczenia np. mięsa oraz do wędzarni.
Gdy nie ma żadnych sugestii, wówczas wykonuję go w wersji, jak na zdjęciu głównym.
Szynkowar jest o pojemności 1,2 litra i posiada wymiary- wysokość 160, średnica zewnętrzna 100.
Jak widać nie ma tu żadnych tworzyw termoplastycznych, które deformują się już w temperaturze parzenia wędliny, a więc 80˚C!
Do szynkowaru wchodzi ok.90 dag wkładu mięsnego.
Na zdjęciach przedstawiam wędliny wykonane w podobnym, własnoręcznie wykonanym urządzeniu.
Wędliny wykonane z mięsa drobiowego, boczku i łopatki
Na wszystkie materiały użyte do wytworzenia szynkowaru mam stosowne atesty na okoliczność kontaktu z żywnością!! Na innej aukcji można zamówić szynkowar bez termometru.
Każdemu mogę wystawić rachunek!!
|