Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SZYNKOWAR - PYSZNA I ZDROWA SZYNKA DOMOWA

23-01-2012, 21:37
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 50 zł      Aktualna cena: 50 zł     
Użytkownik arturnowicki
numer aukcji: 2038606945
Miejscowość Rumia
Licytowało: 13    Wyświetleń: 338   
Koniec: 15-01-2012 11:45:03

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Szynkowar to gwarancja zdrowej i smacznej, domowej roboty wędliny. Wymiary szynkowaru to: Wysokość całkowita pustego - około 22 cm Wysokość korpusu bez pokrywy - około 17 cm Średnica zewnętrzna i wewnętrzna - około 10,4/10 cm Wysokość wkładu - do 15 cm - co zwykle daje 0,7 do 0,9 kg.

Zalety tego szynkowara:

Krajowy producent GT Olkusz - to jakość, zapewniona obsługa gwarancyjna i dostępne części zamienne.

Szynkowar wykonany z grubszej blachy niż wyroby konkurencji co automatycznie przekłada się na jakość i trwałość urządzenia.

Optymalne wymiary szynkowara pozwalające wytwarzać wędlinę w ilości nie powodującej znudzenia. Każdy kto tak jak ja praktykuje domowy wyrób wędlin wie, że różnorodność jest bardzo pożądana. Stosuję 3 lub 4 szynkowary jednocześnie, a w każdym szynkowarze co innego lub przynajmniej inaczej przyprawione, co zapewnia mi za jednym podejściem spory zapas różnorodnej wędliny.

W ramach noworocznej promocji do każdego szynkowara dodane jest opakowanie (25 szt) specjalnych , grubych i atestowanych woreczków. Woreczki posiadają także świadectwo badań zgodnie z wytycznymi WE.

Zalety stosowania woreczków:

Szynkowar ma wszelkie wymagane certyfikaty by bez obaw stosować go do wyrobu żywności.

Dodatkowo producent zaleca stosowanie specjalnie wykonanych grubych, atestowanych woreczków, które stanowią warstwę pośredniczącą pomiędzy szynkowarem a wyrabianą wędliną. Oto zalety stosowania woreczków:

Ułatwiają umieszczenie mięsa w szynkowarze.

Zdecydowanie ułatwiają wydobycie gotowej wędliny z szynkowara.

Są niezbędne, gdy planujemy wykonanie wędliny z galaretką lub w galaretce. Każdy inny sposób powoduje poszarpanie galaretki i bezpowrotną utratę estetyki.

Umożliwiają przechowywanie wędliny w szynkowarze. Po obróbce termicznej wędlina pozostawiona w lodówce i szynkowarze jest bezpieczna niemal jak w konserwie. Nie jest to możliwe bez woreczka bez względu na materiał wykonania szynkowara. Nawet producencie wysokiej jakości garnków ze szlachetnej stali nierdzewnej informują, że nie można w nich przechowywać żywności przez dłuższy czas gdyż może to wpłynąć na smak lub wygląd żywności.

Zalety zakupienia szynkowara w moim sklepie:

Sklep Nomart posiada kompleksową ofertę dla wędliniarstwa z szynkowara: woreczki, termometry, przyprawy, siatki wędliniarskie i inne. Kupując w firmie Nomart nabędziesz wszystko co potrzebne i zaoszczędzisz na przesyłce.

Każdy klient sklepu otrzymuje bezpłatny dostęp do przepisów na naszych stronach i forach, oraz otrzymuje możliwość bezpłatnego założenia konta na Forum o tematyce wędliniarskiej i nie tylko. Na forum dostępne są przepisy i porady. Jest też możliwość zadawania pytań, na które staramy się odpowiadać na bieżąco. Forum jest całkowicie pozbawione reklam i spamu oraz innych typowych na forach niedogodności.

Uprawiamy wędliniarstwo na co dzień. Z naszymi klientami dzielimy się wiedzą chętnie i bez zobowiązań.

Wielokrotnie osobiście przetestowałem szynkowar w warunkach domowych. Wybrałem ten model ponieważ ma ergonomiczny kształt, co umożliwia wstawienie jednego szynkowara do niewielkiego garnka (np. do szparagów), a trzy wypełniają znakomicie standardowy wysoki 10-cio litrowy garnek. Wykonany jest niemagnetycznego stopu aluminium i nie sprawi niespodzianek na kuchniach indukcyjnych.

Grzejemy mniejszą ilość wody, która jest tylko pośrednikiem w procesie termicznego przetwarzania, więc mamy tanią produkcję w rozsądnych ilościach. Woreczki trzeba stosować w każdym szynkowarze ponieważ bez woreczka wyjęcie wkładu w całości jest praktycznie niewykonalne.

Szynkowar wykonany jest ze stopu AL wg normy EN 1050A, jest dopuszczony do kontaktu z żywnością i całkowicie odporny na korozję. Lekki, łatwo rozbieralny, przystosowany do mycia w zmywarce i wykonany w Polsce, co daje możliwość (w razie konieczności) wyegzekwowania przewidzianą polskim prawem gwarancję producenta. Poziom wody w naczyniu do którego wstawimy szynkowar powinien być około 1 cm większy od wkładu. Woreczek z wkładem powinien być w miarę szczelny, aby kondensat powstający podczas parzenia nie dostawał się do środka. Po zakończeniu parzenia szynki przed lub po ostudzeniu należy zlać poprzez nieszczelności pokrywy nagromadzony kondensat. Szynkę wyjmujemy dopiero po około 8 h w lodówce. Używam szynkowarów średnio raz w tygodniu.Oto wyniki moich działań. :-)

Po przepisy na powyższe zapraszam na moją stronę

Odradzam nasztrzykiwanie - tego własnie nie lubię u masowych producentów. Preferuję naturalne wnikanie solanki z przyprawami (jakie kto lubi) - co ostatecznie nadaje smak wędlinie, albo pozostawiam wnętrze lekko neutralne smakowo a zewnętrzną warstwę (bez peklowania) determinuję jakąś mieszaniną przypraw z głównym wątkiem (np. czosnek mielony lub niedźwiedzi, tłuczony pieprz, majeranek, papryka - co komu smakuje).

Osobiście używam 2 lub 3 szynkowarów jednocześnie, ponieważ mogę wykonać 3 rodzaje wędlin np. (szyneczka, karkówka, schab) lub 3 smaki tego samego mięsa - przy praktycznie tym samym wydatku energetycznym. Wkładam szynkowary do garnka na tyle wysokiego by można go było przykryć (ale przykrycie nie jest konieczne). Wtedy ustawienie temperatury palnika jest na prawdę minimalne. Wiem co wkładam więc wiem co wyjmę i zawsze jem ze smakiem. Potrzebujesz rady, masz pytania - dzwoń lub pisz - dla moich klientów porady zawsze GRATIS.

Na opakowaniu szynkowara są opisane porady dla użytkowników i 3 przepisy. Do każdego szynkowara producent wkłada specjalny woreczek foliowy.

Na moich aukcjach znajdziesz także :

Sól peklową

Specjalne woreczki z atestem

Termometry do kontroli temperatury

Znakomitej jakości, ekologiczne przyprawy niezbędne do prawidłowego, atomatycznego zapeklowanie mięsa.

Towar prezentowany na moich aukcjach jest fabrycznie nowy. Do każdego produktu dołączony jest paragon fiskalny lub na żądanie - faktura VAT. Każda partia towaru jest fotografowana, dlatego też zdjęcia są zawsze aktualne. Jeżeli potrzebujesz więcej zdjęć - prześlę je na podany adres. Jestem pasjonatem produktów kuchennych i staram sie dystrybuować przedmioty nieprzeciętne i w miarę możliwości - osobiście przetestowane.

Ważne - proszę o przeczytanie strony *O mnie*

Zapraszam na inne moje aukcje