Szynkowar nierdzewny - bo wędliny domowe są smacznie i zdrowe.
Profesjonalny wyrób fabryczny.
Wymiary szynkowaru to: Wysokość całkowita - około 19 cm Wysokość korpusu bez pokrywy - około 16,5 cm Średnica zewnętrzna 11,5 cm i wewnętrzna - około 10 cm Wysokość wkładu – do około 15 cm - co pozwala na wykonanie wędliny do 1,5 kg.
Pozostałe elementy zestawu to:
Termometr bagnetowy.
Termometr bezrtęciowy, w oryginalnym opakowaniu. Posiada skuwkę zabezpieczającą bagnet.
Na tarczy graficzne oznaczenie zalecanych temperatur obróbki dla różnych typów mięsa.
Termometr ma wysoką odporność na ciepło i można go (dla przykładu) wbić w pieczeń i zamknąć z nią w piekarniku. Będzie pokazywał temperaturę w pieczeni.
Do każdego szynkowara dodane jest opakowanie (25 szt) specjalnych , grubych i atestowanych woreczków. Woreczki posiadają także świadectwo badań zgodnie z wytycznymi WE. Pozwolą samodzielnie wyrobić sobie zdanie czy będziemy je stosować w przyszłości.
GRUBE - (40 MIKRONÓW) WORECZKI Z ATESTEM NR HŻ/700/1612/D/11
NOWE - LEPSZE - WYTRZYMALSZE.
Wykonane z folii HDPE o grubości 40 mikronów.
Zakres temperatur roboczych od -100 do +120 st. C.
Znakomicie też nadają się do przechowywania i zamrażania żywności.
Można je wykorzystać do zgrzewarki. Powstały szew jest szczelny i wytrzymały.
PAKOWANE PO 25 SZT.
Woreczki są produkowane specjalnie do szynkowarów.
Woreczki są mocne co ułatwia wyjmowanie zawartości z szynkowara. Długość 35 cm a szerokość 18 cm.
Zalety tego szynkowara:
Produkt firmowany i gwarantowany przez markę BIOWIN - Wyroby tej marki to jakość i zapewniona obsługa gwarancyjna. Do każdego szynkowara dołączona jest pisemna karta gwarancyjna.
Szynkowar wykonany trwałej ferrytycznej stali nierdzewnej co przekłada się na jakość i trwałość urządzenia. Urządzenie posiada wymagane atesty i jest przystosowane do mycia w zmywarce.
Optymalne wymiary szynkowara pozwalają wytwarzać wędlinę w ilości nie powodującej znudzenia. Każdy kto tak jak ja praktykuje domowy wyrób wędlin wie, że różnorodność jest bardzo pożądana.
Stosuję 2-4 szynkowary jednocześnie, a w każdym szynkowarze co innego lub przynajmniej inaczej przyprawione, co zapewnia mi za jednym podejściem spory zapas różnorodnej wędliny.
Szynkowar posiada fabrycznie wykonane gniazdo dla termometru. Możesz teraz zdecydować, czy mierzysz temperaturę wkładu w szynkowarze czy otaczającej szynkowar wody.
Możesz zdecydować czy używasz specjalnych woreczków czy nie. Obie metody są dozwolone i mają swoje zalety. Pamiętać należy, że używając woreczka nie montujemy termometru w szynkowarze lecz mierzymy temperaturę wody otaczającej szynkowar.
Oto zalety stosowania woreczków:
Ułatwiają umieszczenie mięsa w szynkowarze.
Zdecydowanie ułatwiają wydobycie gotowej wędliny z szynkowara. Są bardzo pomocne, gdy planujemy wykonanie wędliny z galaretką lub w galaretce.
Umożliwiają przechowywanie wędliny w szynkowarze. Po obróbce termicznej wędlina pozostawiona w lodówce i szynkowarze jest bezpieczna niemal jak w konserwie.
Nie zaleca się dłuższego przechowywanie produktu bezpośrednio w szynkowarze (bez woreczka)
Uwaga – jeżeli nie używasz woreczka i masz kłopot z wyjęciem wkładu z szynkowara – wstaw go na chwilę do bardzo ciepłej wody. Spowoduje to zmianę konsystencji drobin tłuszczu czy galaretki będących w bezpośrednim kontakcie ze ścianką szynkowara. Dzięki temu zdecydowanie łatwiej się wydobywa się zawartość szynkowara.
Zalety zakupienia szynkowara w moim sklepie:
Sklep Nomart posiada kompleksową ofertę dla wędliniarstwa z szynkowara: woreczki, termometry, przyprawy, siatki wędliniarskie i inne. Kupując w firmie Nomart nabędziesz wszystko co potrzebne i zaoszczędzisz na przesyłce.
Każdy klient sklepu otrzymuje bezpłatny dostęp do przepisów na naszych stronach i forach, oraz otrzymuje możliwość bezpłatnego założenia konta na Forum o tematyce wędliniarskiej i nie tylko. Na forum dostępne są przepisy i porady. Jest też możliwość zadawania pytań, na które staramy się odpowiadać na bieżąco. Forum jest całkowicie pozbawione reklam i spamu oraz innych typowych na forach niedogodności.
Uprawiamy wędliniarstwo na co dzień. Z naszymi klientami dzielimy się wiedzą chętnie i bez zobowiązań.
Wielokrotnie osobiście przetestowałem szynkowar w warunkach domowych. Wybrałem ten ergonomiczny kształt, bo umożliwia wstawienie jednego szynkowara do niewielkiego garnka (np. do szparagów), a dwa lub trzy wypełniają znakomicie standardowy wysoki 10-cio litrowy garnek.
Szynkowar ma wszelkie wymagane certyfikaty by bez obaw stosować go do wyrobu żywności.
Dodatkowo można stosować specjalnie wykonane grube, atestowane woreczki, które stanowią warstwę pośredniczącą pomiędzy szynkowarem a wyrabianą wędliną.
Poziom wody w naczyniu do którego wstawimy szynkowar powinien być około 1 cm większy od wkładu. Jeżeli używamy woreczka to powinien być on w miarę szczelny, aby kondensat powstający podczas parzenia nie dostawał się do środka. Po zakończeniu parzenia szynki przed lub po ostudzeniu należy zlać poprzez nieszczelności pokrywy nagromadzony kondensat. Szynkę wyjmujemy dopiero po około 8 h w lodówce. Używam szynkowarów średnio raz w tygodniu. Oto wyniki moich działań. :-)
Po przepisy na powyższe zapraszam na moją stronę
Odradzam nastrzykiwanie - tego właśnie nie lubię u masowych producentów - ale jak się komuś bardzo śpieszy...
Preferuję naturalne wnikanie solanki z przyprawami (jakie kto lubi) - co ostatecznie nadaje smak wędlinie, albo pozostawiam wnętrze lekko neutralne smakowo a zewnętrzną warstwę (bez peklowania) determinuję jakąś mieszaniną przypraw z głównym wątkiem (np. czosnek mielony lub niedźwiedzi, tłuczony pieprz, majeranek, papryka - co komu smakuje).
Wkładam szynkowary do garnka na tyle wysokiego by można go było przykryć (ale przykrycie nie jest konieczne). Wtedy ustawienie temperatury palnika jest na prawdę minimalne. Wiem co wkładam więc wiem co wyjmę i zawsze jem ze smakiem. Potrzebujesz rady, masz pytania - dzwoń lub pisz - dla moich klientów porady zawsze GRATIS.
W instrukcji szynkowara są opisane porady dla użytkowników i 3 przepisy.
Na moich aukcjach znajdziesz także :
Sól peklową
Specjalne woreczki z atestem
Termometry do kontroli temperatury
Znakomitej jakości, ekologiczne przyprawy niezbędne do prawidłowego, aromatycznego zapeklowanie mięsa.
Towar prezentowany na moich aukcjach jest fabrycznie nowy.
Szynkowar może posiadać drobne niedoskonałości powstałe w procesie produkcyjnym, które jednak nie zakłócają jego funkcjonalności ani nie wpływają na jakość wyrobów.
Do każdego produktu dołączony jest paragon fiskalny lub na żądanie - faktura VAT. Każda partia towaru jest fotografowana, dlatego też zdjęcia są zawsze aktualne. Jeżeli potrzebujesz więcej zdjęć - prześlę je na podany adres. Jestem pasjonatem produktów kuchennych i staram się dystrybuować przedmioty nieprzeciętne i w miarę możliwości - osobiście przetestowane.
Ważne - proszę o przeczytanie strony *O mnie*
Zapraszam na inne moje aukcje