Skład chemiczny soli
Teraz wystarczy tylko kupić mięso i poszukać w kuchni odpowiednie przyprawy, aby móc z niego korzystać!!! Korpus posiada wykonany z blachy nierdzewnej 18/10, zaś pozostałe elementy wykonuję ze stali kwasoodpornej i chromowo-niklowej.
Widok korpusu
Element dociskowy posiada wywiercony i pogłębiony otwór, aby można było go łatwiej wyjąć po skończonej pracy. Średnica jego jest zależna od potrzeb zamawiającego. Sprężyna jest wykonana z drutu kwasoodpornego. Pokrywa oporowa jest zamykana na szybki i wygodny zaczep, a wypustki pozwalają na bezproblemowe wyjęcie urządzenia z wrzątku. Długość i szerokość paska oporowego wraz z wypustkami może być dostosowana do indywidualnych potrzeb klienta i wahać się w granicach 60-70 (szerokość). Gdy nie ma sugestii co do wymiarów paska oporowego, wtedy sam dobieram parametry i wykonuję z materiału, którym dysponuję. Zarówno krążek dociskowy, jak i oporowy wykonuję bądź z tłoczonej, ozdobnej blachy kwasoodpornej (zdjęcie poniżej), bądź gładkiej i wówczas mogę go mazerować, co dodatkowo przyczynia się do walorów dekoracyjnych.
Na życzenie Klienta mogę przystosować szynkowar w takiej konfiguracji jak na zdjęciu. Gdy nie ma zaś żadnej sugestii, wówczas wykonuję tak, jak na zdjęciu głównym bez otworu na termometr.
Szynkowar z paskiem oporowym wzdłuż zamknięcia
Z uwagi na fakt, że pasek oporowy jest szeroki, można go stosować jako opór sprężyny, a krążek oporowy wykorzystać jako separacyjny.
Można wtedy robić dwa rodzaje wędlin naraz. Ponadto takie rozwiązanie umożliwia pomiar temperatury zarówno wody i wsadu.
Wersja szynkowaru z opcją mierzenia temperatury wody i wsadu (mogę to wykonać w ramach kosztów aukcji).
Uwaga!!! Termometr nie jest w cenie zamówienia.
Szynkowar z termometrem można zamówić na innej aukcji.
Przystosowanie takie polega na innym wyprofilowaniu docisku z drutu, wykonaniu krążka oporowego o nieco mniejszej średnicy, a także wywierceniu większego otworu w krążku dociskowym (wg życzenia Klienta). Choć termometr nie jest w komplecie, mogę na życzenie wywiercić otwór, aby umożliwić pomiar wody termometrem bagnetowym. Wszystkie dodatkowe czynności opisane wyżej wykonuję bezpłatnie i zawarte są w cenie zakupu!!! Szynkowar jest o pojemności 1,2 litra i posiada wymiary- wysokość 160, średnica zewnętrzna 100. Do szynkowaru wchodzi ok.90 dag wkładu mięsnego.
Opakowanie zbiorcze soli
Na zdjęciach przedstawiam wędliny wykonane w podobnym, własnoręcznie wykonanym urządzeniu.
Wędlina wykonana z mięsa od szynki
Wędliny wykonane z mięsa drobiowego, boczku i łopatki
Na wszystkie materiały użyte do wytworzenia szynkowaru mam stosowne atesty na okoliczność kontaktu z żywnością!! Na innej aukcji można zamówić szynkowar z termometrem.