Teraz wystarczy tylko kupić mięso i poszukać w kuchni odpowiednie przyprawy, aby móc z niego korzystać!!! Korpus posiada wykonany z blachy nierdzewnej 18/10, zaś pozostałe elementy wykonuję ze stali kwasoodpornej.
Element dociskowy posiada wywiercony i pogłębiony otwór, aby można było go łatwiej wyjąć po skończonej pracy. Średnica jego jest zależna od potrzeb zamawiającego. Sprężyna jest wykonana z drutu kwasoodpornego. Pokrywa oporowa jest zamykana na szybki i wygodny zaczep, a wypustki pozwalają na bezproblemowe wyjęcie urządzenia z wrzątku.
Długość i szerokość paska oporowego wraz z wypustkami może być dostosowana do indywidualnych potrzeb klienta i wahać się w granicach 60-90 (szerokość). Gdy nie ma sugestii co do wymiarów paska oporowego, wtedy sam dobieram parametry i wykonuję z materiału, którym dysponuję. Zarówno element dociskowy, jak i krążek oporowy wykonane są z blachy kwasoodpornej i mogą być mazerowane, co nadaj przedmiotowi cech ozdobnych.
Z uwagi na fakt, że prostokątna klapa oporowa jest szeroka, można ją stosować jako opór sprężyny, a przymocowany do niej krążek wykorzystać jako separacyjny.
Można wtedy robić dwa rodzaje wędlin naraz. Ponadto takie rozwiązanie umożliwia pomiar temperatury zarówno wody i wsadu.
Uwaga!!! Termometr jest w cenie zamówienia.
Termometr może też mieć inne zastosowanie w kuchni-może być cały czas w piekarniku podczas pieczenia np. mięsa.
Na życzenie Klienta szynkowar mogę przystosować również do pomiaru temperatury wsadu.
Przystosowanie takie polega na wykonaniu krążka oporowego o nieco mniejszej średnicy, a także wywierceniu większego otworu w krążku dociskowym (wg życzenia Klienta). Wszystkie dodatkowe czynności opisane wyżej wykonuję bezpłatnie tylko na życzenie i zawarte są w cenie zakupu!!!
Gdy nie ma żadnych sugestii, wówczas wykonuję go w wersji, jak na zdjęciu głównym.
Szynkowar jest o pojemności 1,2 litra i posiada wymiary- wysokość 160, średnica zewnętrzna 100.
Jak widać nie ma tu żadnych tworzyw termoplastycznych, które deformują się już w temperaturze parzenia wędliny...
Do szynkowaru wchodzi ok.90 dag wkładu mięsnego.
Na zdjęciach przedstawiam wędliny wykonane w podobnym, własnoręcznie wykonanym urządzeniu.
Każdy szynkowar może być zamykany zarówno wzdłuż, jak i poprzecznie w stosunku do zamknięcia.
Na wszystkie materiały użyte do wytworzenia szynkowaru mam stosowne atesty na okoliczność kontaktu z żywnością!! Na innej aukcji można zamówić szynkowar bez pojemników.