Produkt pochodzi z Włoch. Jest to cały udziec bez kości. Nie dzielony do kupienia w całości.
Królową włoskich wędlin jest szynka parmeńska. To surowa szynka wieprzowa, która wyjątkowy smak zawdzięcza działaniu czasu. Lekko solona dojrzewa na powietrzu przez ok. 12 miesięcy. Ma subtelny, delikatny smak. Jest składnikiem wielu klasycznych dań kuchni włoskiej: kotlecików saltimbocca, pierożków tortellini, ale najlepiej smakuje sama, bardzo cienko krojona. We Włoszech szynkę parmeńską podaje się z melonem lub figami, w Polsce z rukolą, gruszką ub powidłami śliwkowymi.
Szynki parmeńskie zawierają małe ilości tłuszczu, za to bogate są w białko, wolne aminokwasy, proteiny, fosfor i witaminy. Są lekkostrawne i mają obniżoną zawartość cholesterolu. Zawierają także lecyny i izolecyny – aminokwasy wchodzące w cykl metaboliczny mięśni - dlatego zalecane są m.in. sportowcom.Dzięki procesowi dojrzewania, szynki parmeńskie nie tuczą, ponieważ proteiny zawarte w mięsie ulegają rozkładowi, dzięki czemu są one łatwiej przyswajalne przez organizm.
wysyłka tylko priorytet/ UWAGA! NIE WYSYŁAM TEGO TOWARU ZA POBRANIEM
PRZY ZAKUPIE KILKU RZECZY PROSZĘ PYTAĆ O KOSZT WYSYŁKI.