Instrukcja użytkowania
1) Istotnym jest, aby dodana została minimalna ilość wody lub
innych płynów, tak aby można było wytworzyć odpowiednią ilość pary. 2)nie należy jednak
napełniać szybkowaru powyżej 2/3 jego maksymalnej pojemności.
3) Podczas gotowania potraw
produkujących pianę, nie należy napełniać garnka powyżej 1/2 jego pojemności.
Zaleca się to szczególnie podczas gotowania zup, warzyw, grochu itp.
4) Jeśli gotowanie zostanie zakończone, szybkowar należy otworzyć w następujący sposób:
Szybkowar zdjąć ze źródła ciepła.
Garnek umieścić w zlewozmywaku i schłodzić zimną wodą. Nigdy nie należy
zanurzyć garnka w wodzie.
Nie należy usiłować otwierać szybkowaru, podczas, gdy będzie on jeszcze gorący
lub jeśli z zaworu ciśnieniowego nadal będzie wydostawała się para.
WSKAZÓWKI DO GOTOWANIA
a) Suszone warzywa, takie jak groch, fasola … powinny zostać przed gotowaniem
najpierw namoczone w wodzie.
b) Rozmrażanie warzyw lub małych ryb nie jest koniecznością. Gotując duże ryby lub
zamrożone mięso, należy po prostu zwiększyć czas gotowania.
c) Zupy, przy których gotowaniu powstaje piana (np grochówka) powinny być
najpierw gotowane bez przykrywki, a następnie przecedzone przed gotowaniem
pod ciśnieniem.
d) Mięso należy dobrze przyrumienić, nawet nieco więcej niż zwykle, gdyż gotowanie
na parze przyczynia się do utraty koloru mięsa. Czas gotowania zależy od grubości
i jakości mięsa.
e) Ryby należy gruntownie wyczyścić. Skropić należy je niewielką ilością soku z
cytryny i posolić, zaraz po gotowaniu.