Wysokiej jakości szybkowar firmy KINGHOFF o pojemności 4l. Posiada wszystkie certyfikaty bezpieczeństwa i jakości. Dzięki zaworowi istnieje możliwość regulacji ciśnienia.
Doskonały do wszelkiego rodzaju kuchenek: gazowych, elektrycznych, ceramicznych i halogenowych a także indukcyjnych
Szybkowar/garnek ciśnieniowy firmy KINGHOFF. W szybkowarze można przyrządzać potrawy w błyskawiczny sposób! Ziemniaki gotowe w 5 minut? TAK! Gotowanie pod ciśnieniem zapobiega utracie składników odżywczych i minerałów z potraw. Szybkowar wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wygodny uchwyt ułatwia bezpieczne użytkowanie. Pokrywa posiada gumową uszczelkę oraz otwór bezpieczeństwa. Prosty w obsłudze zawór ciśnieniowy, umożliwiający gotowanie w dwóch zakresach ciśnienia: 60/100kPa. W zestawie znajduje się dokładna instrukcja obsługi wraz z zasadami bezpieczeństwa oraz czasami gotowania poszczególnych produktów. Pojemność 4,0l / średnica 22cm.
Gotowanie pod ciśnieniem:
• polega na szczelnym zamknięciu garnka, następuje wtedy wzrost ciśnienia do bezpiecznego, kontrolowanego poziomu, wzrasta temperatura wrzenia wody, a co za tym idzie również temperatura gotowania,
• ma wpływ na żywność – nasyca jej smak, jedzenie zachowuje wartości odżywcze, kolor, konsystencję oraz gotowanie odbywa się znacznie szybciej (około 4 razy szybciej niż normalnie).
• Szybkowary gotują w temperaturze 122° Celsjusza (250 F) pod ciśnieniem, to 15 funtów na cal kwadratowy (psi) co odpowiada 1kg na 1cm kwadratowy
Zalety gotowania pod ciśnieniem
- oszczędność szybkowary gotują w temperaturze 122°C przez co zmniejsza się zużycie gazu lub prądu o ponad połowę! Oszczędzamy również wodę a czas gotowania skraca się nawet do 70% w porównaniu z tradycyjnym gotowaniem w zwykłych garnkach.
- zdrowie niektóre mikroorganizmy „giną” dopiero w temperaturze 122°C (temperatura stosowana do sterylizacji), a wybrane białka i witaminy zostają lepiej zachowane w porównaniu z gotowaniem tradycyjnym. Dodatkowo dzięki skróconemu okresowi przygotowywania potraw można np. „zaoszczędzić” do 75% witaminy C, kiedy w tradycyjnych garnkach pozostaje jej po ugotowaniu zaledwie od 15 do 25%.
- smak zdaniem wielu smakoszy gotowanie w szybkowarze pozwala lepiej zachować naturalny smak produktów, są one bowiem gotowane krócej, a ich aromat nie ulatnia się wraz z uciekającą parą.
- komfort użycie szybkowaru zdecydowanie redukuje zapachy wypełniające kuchnię i jej otoczenie podczas procesu gotowania. - dieta gotowanie na parze jest idealne dla diety niskokalorycznej oraz diety o niskiej zawartości tłuszczu. Im wyższa temperatura podczas gotowania, tym jedzenie jest bardziej sterylne.
Szybkowar pakowany w estetyczne pudełko.
|