Wysokiej jakości szybkowar firmy BERGNER o pojemności 6l. Posiada wszystkie certyfikaty bezpieczeństwa i jakości. Dzięki zaworowi istnieje możliwość regulacji ciśnienia.
Doskonały do wszelkiego rodzaju kuchenek: gazowych, elektrycznych, ceramicznych i halogenowych a także indukcyjnych
Szybkowar wykonany z najwyższej jakości stali chromowo - niklowej INOX 18/10. Jest to najwyższa klasa PREMIUM tego typu produktów. Stal z jakiej wykonano garnek, jest to chromowo - niklowa stal nierdzewna, bardzo wytrzymała i łatwa w utrzymaniu czystości. Dno wielowarstwowe zapewnia świetne magazynowanie ciepła oraz jego równomierny rozkład na całej powierzchni.
Wybierz klasę PREMIUM, tylko w ten sposób będziesz miał gwarancję niezawodności i satysfakcji z zakupu!
DNO AKUTERMICZNE - Opatentowana kompozycja warstw specjalnego stopu aluminium oraz stali chromowo-niklowej doskonale przewodzi i akumuluje ciepło, a także odpowiednio zabezpiecza gotowane potrawy przed przypaleniem oraz naczynie przed zużyciem. Aluminiowe i precyzyjnie szlifowane dno garnka (wprasowany z siłą 1200 ton dysk) pobiera błyskawicznie już najmniejszą ilość energii, która jest rozdzielana równomiernie na całą powierzchnię dna garnka i tam magazynowana. Te cechy zapewniają optymalne przewodzenie, podział i magazynowanie ciepła.
- Dwa programy gotowania:
- szybkie gotowanie i rozmrażanie (np. mięso)
- delikatne gotowanie (np. warzywa)
- Dwa poziomy ciśnienia 50 kPa, 80 kPa
- Długa, wygodna bakelitowa rączka
- Obudowa oraz pokrywa wykonane ze stali nierdzewnej 18/10
- Grube, 3-warstwowe dno
- Do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych
- Możliwość mycia w zmywarce
- Pojemność 10 l
- Średnica 24cm
Gotowanie pod ciśnieniem:
• polega na szczelnym zamknięciu garnka, następuje wtedy wzrost ciśnienia do bezpiecznego, kontrolowanego poziomu, wzrasta temperatura wrzenia wody, a co za tym idzie również temperatura gotowania,
• ma wpływ na żywność – nasyca jej smak, jedzenie zachowuje wartości odżywcze, kolor, konsystencję oraz gotowanie odbywa się znacznie szybciej (około 4 razy szybciej niż normalnie).
• Szybkowary gotują w temperaturze 122° Celsjusza (250 F) pod ciśnieniem, to 15 funtów na cal kwadratowy (psi) co odpowiada 1kg na 1cm kwadratowy
Zalety gotowania pod ciśnieniem
- oszczędność szybkowary gotują w temperaturze 122°C przez co zmniejsza się zużycie gazu lub prądu o ponad połowę! Oszczędzamy również wodę a czas gotowania skraca się nawet do 70% w porównaniu z tradycyjnym gotowaniem w zwykłych garnkach.
- zdrowie niektóre mikroorganizmy „giną” dopiero w temperaturze 122°C (temperatura stosowana do sterylizacji), a wybrane białka i witaminy zostają lepiej zachowane w porównaniu z gotowaniem tradycyjnym. Dodatkowo dzięki skróconemu okresowi przygotowywania potraw można np. „zaoszczędzić” do 75% witaminy C, kiedy w tradycyjnych garnkach pozostaje jej po ugotowaniu zaledwie od 15 do 25%.
- smak zdaniem wielu smakoszy gotowanie w szybkowarze pozwala lepiej zachować naturalny smak produktów, są one bowiem gotowane krócej, a ich aromat nie ulatnia się wraz z uciekającą parą.
- komfort użycie szybkowaru zdecydowanie redukuje zapachy wypełniające kuchnię i jej otoczenie podczas procesu gotowania. - dieta gotowanie na parze jest idealne dla diety niskokalorycznej oraz diety o niskiej zawartości tłuszczu. Im wyższa temperatura podczas gotowania, tym jedzenie jest bardziej sterylne.
Szybkowar pakowany w estetyczne pudełko.
|