WITAM NA MOJEJ AUKCJI
SZYBKOWARA
12 LITRÓW
FIRMA KITCHEN KING
SZYBKOWAR JEST WYKONANY Z ALUMINIUM
Instrukcja użytkowania
1) Istotnym jest, aby dodana została minimalna ilość wody lub innych płynów, tak aby można było wytworzyć odpowiednią ilość pary. 2)nie należy jednak napełniać szybkowaru powyżej 2/3 jego maksymalnej pojemności.
3) Podczas gotowania potraw produkujących pianę, nie należy napełniać garnka powyżej 1/2 jego pojemności. Zaleca się to szczególnie podczas gotowania zup, warzyw, grochu itp.
4) Jeśli gotowanie zostanie zakończone, szybkowar należy otworzyć w następujący sposób: Szybkowar zdjąć ze źródła ciepła. Garnek umieścić w zlewozmywaku i schłodzić zimną wodą. Nigdy nie należy zanurzyć garnka w wodzie. Nie należy usiłować otwierać szybkowaru, podczas, gdy będzie on jeszcze gorący lub jeśli z zaworu ciśnieniowego nadal będzie wydostawała się para.
WSKAZÓWKI DO GOTOWANIA a) Suszone warzywa, takie jak groch, fasola … powinny zostać przed gotowaniem najpierw namoczone w wodzie. b) Rozmrażanie warzyw lub małych ryb nie jest koniecznością. Gotując duże ryby lub zamrożone mięso, należy po prostu zwiększyć czas gotowania. c) Zupy, przy których gotowaniu powstaje piana (np grochówka) powinny być najpierw gotowane bez przykrywki, a następnie przecedzone przed gotowaniem pod ciśnieniem. d) Mięso należy dobrze przyrumienić, nawet nieco więcej niż zwykle, gdyż gotowanie na parze przyczynia się do utraty koloru mięsa. Czas gotowania zależy od grubości i jakości mięsa. e) Ryby należy gruntownie wyczyścić. Skropić należy je niewielką ilością soku z cytryny i posolić, zaraz po gotowaniu.
ORYGINALNE PUDEŁKO FIRMOWE
kontakt
[zasłonięte]@o2.pl