Sztuka podejmowania gości czyli udane przyjęcie
autor: Elisabeth Bonneau
wydawca: RM
rok wydania: 2009
stron: 128,
format: 165x210 mm,
oprawa: miękka
ISBN:[zasłonięte]978-8343-782-2
W dużym bądź małym kręgu, z okazji ślubu, chrzcin, spotkania biznesowego lub bez okazji - powodów do wspólnego biesiadowania jest wiele. Jak przygotować przyjęcie, aby było ono udane? Jak je poprowadzić i jak pożegnać gości? Tego dowiecie się z naszego poradnika.
Doskonałe przygotowanie: skorzystajcie z doświadczeń ekspertki, a wasi goście na pewno wyjdą z przyjęcia zadowoleni. Praktyczne rady i wskazówki ułatwią wam zaplanowanie przyjęcia z każdej okazji i wybrnięcie z kłopotliwych sytuacji.
Przyjemność dla gości i gospodarzy: od stylowego powitania, perfekcyjnie przygotowanego posiłku po rozmowy przy stole - jak zachwycić gości, nie męcząc się przy tym. Spotkania w ogrodzie i pikniki.
Eleganckie świętowanie: w domu i restauracji. Pomysły na zaproszenia, ilustracje ułatwiające ustawienie bufetu, eleganckie nakrycia -- kto zamawia, kto płaci.
* Od przygotowań do pożegnania
* Rady na sytuacje awaryjne
* EXTRA: idealne zaproszenie
Autorka, Elizabeth Bonneau, od ponad dziesięciu lat prowadzi seminaria na temat stylu i organizacji spotkań. Do jej klientów zaliczają się między innymi Deutsche Bank i Daimler- Chrysler. Pisze artykuły do prasy i jest autorką licznych poradników.
SPIS TREŚCI:
MĄDRZE PLANOWAĆ, ORGANIZOWAĆ I PRZYGOTOWYWAĆ
Święto dla gości
Kogo zaprosić? Lista gości
Specyficzna kultura spotkań
Co do minuty - czas dla gości
Zaproszenie
Formułujemy zaproszenie
Prosimy o odpowiedź
Organizacja to nie wszystko
Przewidywanie, uwzględnianie
Ostatnie przygotowania - gotowi do występu
Kiedy w drzwiach stają niezapowiedziani goście
KUCHNIA, PIWNICA, STÓŁ - SCENOGRAFIA I REKWIZYTY
Kto gdzie siada, co stoi na stole
Żeby wszystko miało swój porządek - usadzenie przy stole
Stół nakryty profesjonalnie
Jedzenie - planowanie dla smakoszy
Profesjonalne zestawienie menu
Smacznie gotować
Bufet - praktyczny, elastyczny i dobry
Na zdrowie
Co powinniście wiedzieć jako znawcy win"
Alternatywa dla wina
WITAMY, WILLKOMMEN, BIENVENUE, WELCOME
Przychodzą goście!
Żeby goście dobrze się u was czuli - powitanie
Tak ułatwiacie gościom oczekiwanie
Otwiera żołądek i pobudza język - aperitif
To jest urocze - postępowanie z prezentami
Mowa powitalna
Proszę do stołu
Reżyseria przy stole - przejrzysta i profesjonalna
Dobry przykład
Podawać do stołu jak profesjonalista
Profesjonalne serwowanie napojów
Miłej rozmowy!
Przyjemne rozmowy
Ty też coś powiedz - toasty przy stole
Jak zachować twarz - przewidywalne trudności
Pech i niepowodzenia
Udany finał
Kawa, herbata i Co.
Do widzenia - miłe pożegnanie
Dobranoc - goście nocujący
ZMIANA SCENY - ZAPRASZANIE GOŚCI DO RESTAURACJI
Właściwa oprawa dla waszego zaproszenia
W domu czy w restauracji - kryteria wyboru
Róża bez kolców - spotkanie urzędowe
Z wdziękiem, ale zdecydowanie
Równowaga między biznesem a życiem prywatnym
W wielkim stylu - bankiet
Dla wszelkiej pewności - umowa z restauracją
Każdy gość na swoim miejscu
Mało miejsca na secjalne życzenia
Gospodarz jako gość
"Proszę o kartę" - zamawianie dla gości
"Czy można prosić?" - porozumienie z personelem
Proszę o rachunek - płacenie za gości
PIĘĆ OKAZJI, ŻEBY ZAPROSIĆ GOŚCI
Breakfast + lunch = brunch
Co goście chętnie piją przed południem
Smakołyki na dobry początek dnia
Można bez plotek
Kawa i ciasto
Świętowanie na świeżym powietrzu
Bez planu się nie da
Z życia zawodowego - powitanie i pożegnanie z firmą
Powitanie
Pożegnanie
Zaręczyny i wesele
Zaręczyny - wesele w skromniejszym wydaniu
Przed ślubem - wieczór panieński i kawalerski
Kiedy dwoje wkracza na nową drogę życia - wesele
Zapraszamy na oglądanie - nowe mieszkanie
Wiecha - prosta sprawa
Parapetówka - dom zaczyna żyć
Chrzciny i Pierwsza komunia
Czas i miejsce - gdzie i kiedy świętować
Kogo zaprosić?
Strój
Urodziny - kiedy dzieci świętują
Rodzice jako asystenci
Dziecko jako gospodarz
Uroczystości rocznicowe - srebrne wesele i złote gody
Srebrne wesele
Złote gody
Konsolacja
Pozwólcie sobie pomóc
Dodatek
Bufet odniesie sukces!
Bankiet od A do Z
Kto gdzie siedzi?