O dorosłym szpinaku powstała ogromna ilość publikacji i artykułów. Niestety na temat kiełków nie ma zbyt wiele danych. Mimo, że zdarza się spotkać je w przepisach to zdają się być mało popularnymi choć niezwykle smacznymi kiełkami.
Istotnym jest, że nasiona szpinaku potrzebują długiego namaczania. Warto je zostawić w wodzie na dobę tak by mogły ładnie wzrastać. Równie istotne jest to, że szpinak potrzebuje bardzo dobrej wentylacji czego nie zapewniają popularne trzypoziomowe kiełkownice. Polecamy hodowlę na kiełkownicach pionowych.
Wyjątkowo smaczne jako siewka, zdecydowanie zaskoczą zarówno miłośników jak i przeciwników szpinaku. Łagodne w smaku, genialne jako podstawa do wszelkich sałatek.
Zawierają, podobnie jak szpinak, wiele cennych minerałów: potas, magnez, wapń, żelazo. Podobnie jak kiełki brokuła mają działanie przeciwnowotworowe (szczególnie rak płuc więc zalecane są palaczom), a ponadto są pomocne w leczeniu zaparć oraz w walce z nadciśnieniem. Kiełki szpinaku są również świetnym źródłem kwasu foliowego i witaminy C co w połączeniu z żelazem powoduje, iż są niezastąpione w walce z anemią
Kiełki szpinaku najlepiej hodować na kiełkownicach typu pionowego, takich jak mała "Wanienka" dostępna na innych naszych aukcjach.
Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć