SZPINAK Popularnie szpinakiem nazywa się potrawę sporządzoną z posiekanych gotowanych liści różnych roślin, np. w obszarach tropikalnych w ten sposób użytkuje się gatunek Tetragonia expansa, zwany szpinakiem nowozelandzkim. Szpinak zawiera dużo witamin i składników mineralnych a zwłaszcza chlorofilu i przeciwutleniaczy. Zdrowa dieta powinna zawierać chlorofil, związek bardzo podobny swoim składem chemicznym do hemoglobiny. W szpinaku znajdują się również dwa silnie działające przeciwutleniacze - luteina i beta-karoten.100 g gotowanego szpinaku dostarcza około 20 kalorii,zawiera białko,tłuszcz, węglowodany,błonnik,sole mineralne:wapnia,potasu,sodu,fosforu,magnezu,żelaza, cynku,witaminy:A,B1,B2,B3,B6,C,E,kwas foliowy. Wymagania:szpinak jest rośliną klimatu chłodnego i wilgotnego,pod uprawę nadają się gleby lekkie,szybko nagrzewające się,żyzne o dobrej pojemności wodnej.Uprawia się z siewu wprost do gruntu.Szpinak uprawia się w trzech terminach: wczesnowiosennym, na zbiór jesienny oraz uprawę ozimą.
Odmiana: Matador Odmiana uniwersalna do uprawy wiosennej, jesiennej i ozimej. Bardzo dobra jako surowiec do mrożenia. Mało skłonna do wybijania w pędy nasienne. Liście duże, owalne, wydłużone, lekko karbowane, ciemnozielone. Liczba nasion: 90-110 szt. w gramie Norma wysiewu: 25-35 kg/1ha Termin wysiewu: 3 dekada III-2 dekada X Rozstawa: 2,5x15 cm Wegetacja: 40-55 dni Termin zbioru: 2 dekada V-3 dekada IX Gramatura: 20 G
CENA ZA 1 OPAKOWANIE
CZYLI OK 1500 NASION
DATA WAŻNOŚCI: 09.2016 r
|