Kontakt
tel. 606 [zasłonięte] 787
gg: 40[zasłonięte]707
email: [zasłonięte]@gmail.com
Wysyłka
Przesyłka:
list ekonomiczny
- 2,20zł list priorytetowy
- 2,95zł list polecony ekonom.
- 4,40zł list polecony priorytet
- 5,25zł za pobraniem (poczta polska)
- 19 zł za pobraniem (kurier)
- 25 zł Uwaga! przesyłka za pobraniem możliwa dopiero od 10 komentarzy
Płatności
Płatności za towar
Nr konta: 76 1240 [zasłonięte] 5[zasłonięte]6311100 [zasłonięte] 508701
Regulamin
Regulamin dostępny na stronie `O mnie`
WARZYWA OWOCE
Komosa olbrzymia
Szpinak drzewiasty
Chenopodium giganteum D.Don.
Wysoka do 2 metrów komosa olbrzymia to doskonałe warzywo i piękna roślina ozdobna.
Ma liście romboidalne, ząbkowane, młode barwy fioletowo różowej.
Po ugotowaniu smakuje bardzo podobnie jak boćwina lub szpinak z nutą szparagów.
Można dusić posiekane liście podobnie jak szpinak najlepiej z odrobiną oliwy z oliwek i odrobiną soku z cytryny.
Zbiory można rozpoczynać już wczesnym latem uszczykując szczyty pędów co ma tą zaletę, że roślina zagęszcza się i rozkrzewia, co skutkuje jeszcze większymi zbiorami.
Roślina posiada dobre ilości witaminy A , C i K, wapnia , żelaza , fosforu i potasu.
Podobnie jak szpinak, ze względu na zawartość kwasu szczawiowego i saponin warto przyrządzać tą roślinę ze śmietaną lub z innymi produktami spożywczymi zawierającymi wapń.
Komosa olbrzymia rośnie dobrze w pełnym słońcu lub w półcieniu.
Wymaga dość żyznego stanowiska, zasobnego w azot.
Siew od marca bezpośrednio w miejsce stałe.
Roślina jednoroczna, ale daje samorzutny wysiew.
Opakowanie zawiera 0,5 gram nasion (1g = około 2200 sztuk nasion)
.