|
cena dotyczy 1/kg
SKORZONERA – CZARNE SZPARAGI
SKORZONERA, SZPARAGA ZIMOWA, WĘŻYMORD WYSTĘPUJE W POSTACI CZARNYCH KORZENI, KTÓRE W SMAKU PRZYPOMINAJĄ SZPARAGI, JEDNAK SĄ NIECO OSTRZEJSZE, BARDZIEJ SYCĄCE, A ZAPACH BARDZIEJ SUBTELNY. NAZWA WĘŻYMORD POCHODZI Z CZASÓW, GDY W MEDYCYNIE LUDOWEJ UŻYWANO TEGO WARZYWA JAKO LEKU NA JAD ŻMIJ, DO DZIŚ PRZYPISUJE MU SIĘ WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE. PRZYWĘDROWAŁ DO NAS Z HISZPANII I SZYBKO PODBIŁ KUBKI SMAKOWE NAJWIĘKSZYCH SMAKOSZY W EUROPIE.
Skorzonera jest wspaniałym, wykwintnym i bardzo zdrowym warzywem, który zawiera fruktozę, mnóstwo pierwiastków: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, a także witaminy: E, B1, B2, C.
Współczesna medycyna potwierdza, że skorzonera wzmacnia układ odpornościowy, działa odwadniająco, leczy trądzik, odmładza skórę, a także poprawia pracę mózgu i odbudowuje organizm. Można dodawać ją do zapiekanek i surówek lub spożywać jako przekąskę.
KORZONERA W WINIE
Składniki (3-4 os.):
12-16 korzeni wężymordu,
2 łyżki masła
1 cytryna (sok),
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól i pieprz (biały) do smaku
pietruszki, posiekane jako dekoracja
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Napełnij garnek wodą, wciśnij całą cytrynę
2. Pod bieżącą wodą obierz wężymordy, dzięki czemu Twoje ręce nie będą lepkie. Możesz do tego użyć także rękawiczek
3. Odetnij końce korzeni, a następnie przetnij je na pół
4. Umieść je bezzwłocznie w wodzie z cytryną, dzięki czemu wężymordy nie będą ciemniały
5. Podgrzej masło na patelni z pokrywą, odsączone i osuszone kawałki wężymordu umieść na patelni, smaż ok 10-20 minut pod przykryciem, aż nabiorą złotego koloru. Mieszaj od czasu do czasu.
6. W połowie gotowania dodaj ¼ szklanki białego wina (cały czas gotuj pod przykryciem).
7. Kiedy wężymord będzie już miękki dodaj pozostałe ¾ szklanki wina, przykrywkę pozostaw z boku, aby wino mogło odparować.
8. Wężymordy przypraw solą i pieprzem (najlepiej białym)
9. Serwować z odrobiną posiekanej pietruszki.
|