Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Szokówka, szokowa FAGOR ATM-051 JAK NOWA WARSZAWA

07-06-2014, 17:00
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 9 500 zł     
Użytkownik adamusek55
numer aukcji: 4271659947
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 19   
Koniec: 07-06-2014 16:48:09

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Do sprzedania mamy prawie nową, zakupioną w 2011 roku szokówkę FAGOR ATM-051. Firmy FAGOR nie musimy opisywać-jej urządzenia to Mercedes wsród urządzeń gastronomicznych. Szokówka była użyta 3 lub 4 razy i stan techniczny jest jak nowy (praktycznie nieużywana tylko parę razy testowana). Urządzenie poprostu stoi na kuchni jednak jest nieużywane i postanowilismy ją odsprzedać komuś komu się przyda w tak dobrej cenie. Szokówka zakupiona u producenta FAGOR za ponad 15 000zł.

Więcej informacji pod nr tel. 606.247.180

Przed kliknięciem KUP TERAZ proszę o potwierdzenie dostępności szokówki ze względu na wystawienie jej na innych aukcjach

Transport o promieniu 100km od Warszawy GRATIS!


Tutaj można poczytać o oferowanym urządzeniu:

https://www.mmgastro.pl/produkt/szczegoly/20751,schladzarko-zamrazarka-szokowa

Schładzarka (zamrażarka) szokowa ATM-051 VCH w całości wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Zapewnia szybkie i jednolite schładzanie i zamrażanie potraw. Jednorazowo pomieści 5 pojemników GN 1/1. Elektroniczny termostat i sonda temperatury.
Chłodziarka posiada dwa cykle pracy:

  • chłodzenie szokowe - zakres temp. od +90ºC do +3ºC; czas trwania 90 minut
  • zamrażanie szokowe - zakres temp. od +90ºC do -18ºC; czas trwania 240 minut


Automatyczny sygnał zakończenia wybranego cyklu. Po skończeniu cyklu urządzenie pracuje jako schładzarka lub zamrażarka utrzymując końcową temperaturę procesu.

Schładzarko-zamrażarka szokowa dwa cykle schładzania i dwa cykle zmrażania:

  • cykl Hard - dla produktów o grubości większej niż 2 cm; idealny do produktów o dużej gęstości, z dużą zawartością tłuszczu; polecany do produktów pakowanych
  • cykl Soft - dla produktów o grubości mniejszej niż 2 cm lub małej gęstości; polecany do produktów, wobec których nie nalezy stosować drastycznych szoków temperaturowych


Świeżo przygotowane, naturalne produkty żywnościowe zawierają bakterie, które w korzystnych warunkach (odpowiednia temperatura i wilgotność) namnażają się. Najgroźniejsze są w przedziale temperatury od +35º do +65ºC. Schładzanie szokowe oznacza obniżanie temperatury produktu z +7ºC do +3ºC w najkrótszym możliwym czasie, nie dłuższym niż 90 minut.
Dla przykładu potrawy schłodzone przez 90 min, przy zachowaniu zasad szybkiego schładzania oraz temperatury przechowywania, mogą być przechowywane 4 - 5 dni. Czas przechowywania można wydłużyć nawet do kilku miesięcy jeżeli potrawę po schłodzeniu zamrozimy.
Schładzanie i zamrażanie szokowe - proces szybkiej redukcji temperatury potraw; skutecznie zapobiega namnażaniu się bakterii powodujących psucie potraw oraz utracie z nich wody, co jest głównym problemem przy tradycyjnym, powolnym stygnięciu jedzenia. Potrawy schładzane szokowo zachowują pełne parametry - nie tracą smaku, nie rozwarstwiają się.

Schładzanie szokowe:

  • wspomaga proces przygotowywania dużej ilości potraw - po zregenerowaniu w piecu konwekcyjno-parowym smakują tak, jakby były sporządzone na świeżo
  • zapewnia wydłużoną nawet do kilkunastu dni przydatność do spożycia
  • ułatwia przechowywanie - gotowe zmrożone potrawy łatwiej zmieścić w np. szafie mroźniczej


Schładzarka szokowa współpracuje idealnie z pakowarką próżniową i piecem konwekcyjno-parowym, wspomagając przechowywanie gotowych potraw z zachowaniem ich pełnej przydatności do spożycia.