Zapraszamy do zakupu
SZLACHETNE DROŻDŻE WINIARSKIE
BURGUND 38
do win czerwonych
wysokoalkoholizujące
Opakowanie: 5 g ( wystarczające na 5 - 30 kg moszczu)
Drożdże WINIARSKIE to specjalny gatunek drożdży wyodrębniony z całej wielkiej rodziny , do której należą także drożdże piekarskie . Jednakże , aby otrzymać wspaniałe wino o określonym smaku i aromacie , a przy tym nie obawiać się , że może ono zawierać ALKOHOL METYLOWY , należy użyć specjalnie hodowanych odmian drożdży winiarskich . Są to następujące odmiany :
MALAGA 1 - do win białych i czerwonych TOKAY 22 - do win białych SHERRY - do win ciężkich BURGUND 38 - do win czerwonych UNIWERSALNE - do win wieloowocowych JOHANNISBERG M/35 - do miodów pitnych
Są one efektem kilkusetletniej pracy winiarzy w najstarszych ośrodkach winiarstwa w Europie .
Do prawidłowego przebiegu fermentacji potrzebna jest pożywka dostępna na innych naszych aukcjach.
Wino z malin:
Drożdże BURGUND 38 lub MALAGA 1 oraz pożywka dla drożdży winiarskich Owoce : jeżyny , maliny lub truskawki - 10 kg Woda - 3 litry Cukier - 3 kg
Owoce zalać wrzątkiem , wycisnąć sok , dokwasić kwaskiem cytrynowym ( są to owoce zbyt mało kwaśne dla prawidłowej fermentacji ). Dodać rozpuszczony cukier i zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn - na opakowaniu drożdży winiarskich ).
Wino z jeżyn:
Drożdże BURGUND 38 lub MALAGA 1 oraz pożywka dla drożdży winiarskich Owoce : jeżyny , maliny lub truskawki - 10 kg Woda - 3 litry Cukier - 3 kg
Owoce zalać wrzątkiem , wycisnąć sok , dokwasić kwaskiem cytrynowym ( są to owoce zbyt mało kwaśne dla prawidłowej fermentacji ). Dodać rozpuszczony cukier i zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn - na opakowaniu drożdży winiarskich ) .
Wino z wiśni:
Drożdże SHERRY oraz pożywka dla drożdży winiarskich Owoce : śliwki lub wiśnie - 8 do 10 kg Woda - 5 litrów Cukier - 3 kg
9/10 owoców odpestkować , połączyć z nieodpestkowanymi , zalać wrzątkiem . Po kilku godz. odcedzić , dolać rozpuszczony cukier . Po ochłodzeniu dodać zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn - na opakowaniu drożdży winiarskich ) .
Wino z czereśni:
Drożdże SHERRY oraz pożywka dla drożdży winiarskich Owoce : czereśnie - 8 do 10 kg Woda -5 litrów Cukier - 3 kg
9/10 owoców odpestkować , połączyć z nieodpestkowanymi , zalać wrzątkiem . Po kilku godz. odcedzić , dolać rozpuszczony cukier . Po ochłodzeniu dodać zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn - na opakowaniu drożdży winiarskich ) .
|