Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SZLACHETNE DROŻDŻE WINIARSKIE do win ciężkich

17-01-2012, 4:53
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 1.40 zł     
Użytkownik stokrotka9512
numer aukcji: 2043859655
Miejscowość KALETY
Wyświetleń: 12   
Koniec: 18-01-2012 09:19:10

Dodatkowe informacje:
Opis niedostępny...
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

najnowszy

 





 

 

 

Zapraszamy do zakupu

 


SZLACHETNE DROŻDŻE WINIARSKIE

SHERRY 

do win ciężkich

wysokoalkoholizujące



Opakowanie: 5 g ( wystarczające na 5 - 30 kg moszczu)

 

 

 

 

Drożdże WINIARSKIE to specjalny gatunek drożdży wyodrębniony z całej wielkiej rodziny , do której należą także drożdże piekarskie . Jednakże , aby otrzymać wspaniałe wino o określonym smaku i aromacie , a przy tym nie obawiać się , że może ono zawierać ALKOHOL METYLOWY , należy użyć specjalnie hodowanych odmian drożdży winiarskich . Są to następujące odmiany :

    MALAGA 1 - do win białych i czerwonych
    TOKAY 22 - do win białych
    SHERRY - do win ciężkich
    BURGUND 38 - do win czerwonych
    UNIWERSALNE - do win wieloowocowych
    JOHANNISBERG M/35 - do miodów pitnych

Są one efektem kilkusetletniej pracy winiarzy w najstarszych ośrodkach winiarstwa w Europie .

 

 

Do prawidłowego przebiegu fermentacji potrzebna jest pożywka dostępna na innych naszych aukcjach.

 

 

 


 
 

Wino z agrestu:

 

Drożdże SHERRY lub TOKAY 22 oraz pożywka dla drożdży winiarskich
Owoce : agrest ( może być z dodatkiem jabłek , porzeczek ) - 8 kg
Woda - 3 do 4 litrów
Cukier - 2 do 3 kg


Owoce zaparzyć , wycisnąć sok (5 - 6 l ), dodać przegotowaną wodę z 2 kg cukru . Po ochłodzeniu - dodać zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn - na opakowaniu drożdży winiarskich ). Wlać do balonu . Po tygodniu dodać resztę cukru , wymieszać.

 

Wino z porzeczek:

 

Drożdże SHERRY lub TOKAY 22 oraz pożywka dla drożdży winiarskich
Owoce : agrest , jabłka lub porzeczki - 8 kg
Woda - 3 do 4 litrów
Cukier - 2 do 3 kg


Owoce zaparzyć , wycisnąć sok (5 - 6 l ), dodać przegotowaną wodę z 2 kg cukru . Po ochłodzeniu - dodać zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn - na opakowaniu drożdży winiarskich ). Wlać do balonu . Po tygodniu dodać resztę cukru , wymieszać.

 


 

Wino z czereśni:

 

Drożdże SHERRY oraz pożywka dla drożdży winiarskich
Owoce : czereśnie - 8 do 10 kg
Woda -5 litrów
Cukier - 3 kg


9/10 owoców odpestkować , połączyć z nieodpestkowanymi , zalać wrzątkiem . Po kilku godz. odcedzić , dolać rozpuszczony cukier . Po ochłodzeniu dodać zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn - na opakowaniu drożdży winiarskich ) .


 

Zobacz inne moje aukcje (stokrotka9512):