Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SZLACHETNE DROŻDŻE WINIARSKIE do win białych

25-01-2012, 19:44
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 1.40 zł     
Użytkownik stokrotka9512
numer aukcji: 2065557740
Miejscowość KALETY
Wyświetleń: 6   
Koniec: 17-02-2012 19:40:01
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

najnowszy

 





 

 

 

Zapraszamy do zakupu

 


SZLACHETNE DROŻDŻE WINIARSKIE

TOKAY 22

do win białych

wysokoalkoholizujące



Opakowanie: 5 g ( wystarczające na 5 - 30 kg moszczu)

 

 

 

 

Drożdże WINIARSKIE to specjalny gatunek drożdży wyodrębniony z całej wielkiej rodziny , do której należą także drożdże piekarskie . Jednakże , aby otrzymać wspaniałe wino o określonym smaku i aromacie , a przy tym nie obawiać się , że może ono zawierać ALKOHOL METYLOWY , należy użyć specjalnie hodowanych odmian drożdży winiarskich . Są to następujące odmiany :

    MALAGA 1 - do win białych i czerwonych
    TOKAY 22 - do win białych
    SHERRY - do win ciężkich
    BURGUND 38 - do win czerwonych
    UNIWERSALNE - do win wieloowocowych
    JOHANNISBERG M/35 - do miodów pitnych

Są one efektem kilkusetletniej pracy winiarzy w najstarszych ośrodkach winiarstwa w Europie .

 

 

Do prawidłowego przebiegu fermentacji potrzebna jest pożywka dostępna na innych naszych aukcjach.

 

 

 


 
 
Wino z żyta:

 

Drożdże TOKAY oraz pożywka dla drożdży winiarskich
Żyto - 2 kg
Woda - 8 litrów
Cukier - 2 do 3 kg
Kwasek cytrynowy - 30 g(3 dag)
Śliwki suszone lub rodzynki - 1/2 kg

 


Ziarna zalać wodą , wypłukać , usunąć zanieczyszczenia , wsypać do gąsiora , dodać suszone śliwki lub rodzynki , kwasek cytrynowy , wodę przegotowaną z cukrem , pożywkę , a po ochłodzeniu zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn na opakowaniu drożdży winiarskich ) .

 

 

 

 

Wino z ryżu:


Drożdże TOKAY oraz pożywka dla drożdży winiarskich


 Zalej 5l wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do 10l. Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn. W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite, wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu.

 

Wino gronowe:

 

 Drożdże TOKAY 22 lub BURGUND 38 oraz pożywka dla drożdży winiarskich
Owoce : winogrona - 6 kg
Woda - 4 litry
Cukier - 2 kg


Sparzyć owoce , ochłodzić , dodać zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn na opakowaniu drożdży winiarskich ). Po 3 dniach fermentacji wycisnąć sok , dosłodzić , wlać do balonu .

 



 

Zobacz inne moje aukcje (stokrotka9512):