Zapraszamy do zakupu
SZLACHETNE DROŻDŻE WINIARSKIE
TOKAY 22
do win białych
wysokoalkoholizujące
Opakowanie: 5 g ( wystarczające na 5 - 30 kg moszczu)
Drożdże WINIARSKIE to specjalny gatunek drożdży wyodrębniony z całej wielkiej rodziny , do której należą także drożdże piekarskie . Jednakże , aby otrzymać wspaniałe wino o określonym smaku i aromacie , a przy tym nie obawiać się , że może ono zawierać ALKOHOL METYLOWY , należy użyć specjalnie hodowanych odmian drożdży winiarskich . Są to następujące odmiany :
MALAGA 1 - do win białych i czerwonych TOKAY 22 - do win białych SHERRY - do win ciężkich BURGUND 38 - do win czerwonych UNIWERSALNE - do win wieloowocowych JOHANNISBERG M/35 - do miodów pitnych
Są one efektem kilkusetletniej pracy winiarzy w najstarszych ośrodkach winiarstwa w Europie .
Do prawidłowego przebiegu fermentacji potrzebna jest pożywka dostępna na innych naszych aukcjach.
Wino z żyta:
Drożdże TOKAY oraz pożywka dla drożdży winiarskich Żyto - 2 kg Woda - 8 litrów Cukier - 2 do 3 kg Kwasek cytrynowy - 30 g(3 dag) Śliwki suszone lub rodzynki - 1/2 kg
Ziarna zalać wodą , wypłukać , usunąć zanieczyszczenia , wsypać do gąsiora , dodać suszone śliwki lub rodzynki , kwasek cytrynowy , wodę przegotowaną z cukrem , pożywkę , a po ochłodzeniu zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn na opakowaniu drożdży winiarskich ) .
Wino z ryżu:
Drożdże TOKAY oraz pożywka dla drożdży winiarskich
Zalej 5l wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do 10l. Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn. W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite, wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu.
Wino gronowe:
Drożdże TOKAY 22 lub BURGUND 38 oraz pożywka dla drożdży winiarskich Owoce : winogrona - 6 kg Woda - 4 litry Cukier - 2 kg
Sparzyć owoce , ochłodzić , dodać zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn na opakowaniu drożdży winiarskich ). Po 3 dniach fermentacji wycisnąć sok , dosłodzić , wlać do balonu .
|