|
Zapraszamy do zakupu
SZLACHETNE DROŻDŻE WINIARSKIE
JOHANNISBERG M/35
do miodów pitnych
wysokoalkoholizujące
Opakowanie: 5 g ( wystarczające na 5 - 30 kg moszczu)
Drożdże WINIARSKIE to specjalny gatunek drożdży wyodrębniony z całej wielkiej rodziny , do której należą także drożdże piekarskie . Jednakże , aby otrzymać wspaniałe wino o określonym smaku i aromacie , a przy tym nie obawiać się , że może ono zawierać ALKOHOL METYLOWY , należy użyć specjalnie hodowanych odmian drożdży winiarskich . Są to następujące odmiany :
MALAGA 1 - do win białych i czerwonych TOKAY 22 - do win białych SHERRY - do win ciężkich BURGUND 38 - do win czerwonych UNIWERSALNE - do win wieloowocowych JOHANNISBERG M/35 - do miodów pitnych
Są one efektem kilkusetletniej pracy winiarzy w najstarszych ośrodkach winiarstwa w Europie .
Do prawidłowego przebiegu fermentacji potrzebna jest pożywka dostępna na innych naszych aukcjach.
MIÓD PITNY - KROK PO KROKU :
Istnieją dwa sposoby postępowania przy wyrobie miodu pitnego: - "na zimno" - bez gotowania brzeczki miodowej (gorszy przebieg fermentacji , gorsza jakość i trwałość miodu pitnego) - "na gorąco" - brzeczkę przed fermentacją gotuje się czyli warzy (fermentacja przebiega bardziej prawidłowo i szybciej, smak uzyskanego miodu jest o wiele lepszy - jest to tzw. miód sycony)
Czynności przy wyrobie miodów syconych :
a) przygotowanie brzeczki miodowej b) gotowanie (warzenie) i doprawianie brzeczki c) fermentacja brzeczki d) dojrzewanie i doprawianie młodego miodu pitnego .
Przygotowanie brzeczki : Na 10 l brzeczki bierze się 2,5 - 3 l miodu , wlewa do naczynia miedzianego pobielanego lub stalowego nierdzewnego (o pojemności 20 l) dodając 5-6 l wody i podgrzewa do ok. 50 °C i starannie miesza. Następnie brzeczkę zakwasza się dodając 30 - 50 g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody. Brzeczkę uzupełnia się do objętości 10 l.
Warzenie i doprawianie brzeczki : Brzeczkę ostrożnie i powoli ogrzewamy (łatwo kipi - dlatego naczynie może być napełnione tylko do połowy). Wytwarzającą się w czasie gotowania pianę należy zbierać za pomocą płaskiej dziurkowanej łyżki aluminiowej. Po pewnym czasie gdy ilość piany na powierzchni gotującej się cieczy będzie niewielka, należy zmniejszyć płomień i gotować bardzo spokojnie jeszcze 30 min.
Fermentacja brzeczki : Brzeczkę należy ostudzić do temperatury pokojowej, dopełnić do objętości 10 l przegotowaną wodą. Dodać 3-5 g pożywki dla drożdży winiarskich (dodawanie pożywki jest konieczne). Brzeczkę przelać do gąsiora, dodać uprzednio przygotowaną "matkę drożdżową" , po czym postępować jak przy fermentacji wina.
Dojrzewanie młodego miodu : Dobrze fermentują miody niezbyt gęste (czwómiak). Dojrzewają szybko i po 6 - 8 miesiącach od czasu zakończenia fermentacji nadają się do spożycia. Dojrzewanie trójniaka trwa nieco dłużej (1 - 1,5 roku). Przy wyrobie miodów trójniaka i czwórniaka , aby obniżyć koszty miodu pitnego , można część miodu zastąpić cukrem (nawet l/2 przepisowej ilości) biorąc pod uwagę, że: 1 l miodu = 1,4 kg miodu = ok. 1 kg cukru .
SKŁAD BRZECZKI ( NA 10 L ) :
Miód czwórniak :
1. Miód pszczeli - 2,5 l 2. Woda - 7,5 l 3. Kwas cytrynowy - 35 g 4. Pożywka dla drożdży - 4,5 g 5. Drożdże do miodów - 1 op
Miód trójniak :
1. Miód pszczeli - 3,3 l 2. Woda - 6,7 l 3. Kwas cytrynowy - 40 g 4. Pożywka dla drożdży - 4,5 g 5. Drożdże do miodów - 1 op
|