Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Szlachetne DROŻDŻE DO CYDRU Wytrawnego CYDR GDAŃSK

10-07-2015, 9:33
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 3 zł      Aktualna cena: 3 zł     
Użytkownik arturnowicki
numer aukcji: 5500462084
Miejscowość Rumia
Wyświetleń: 17   
Koniec: 10-07-2015 09:10:53
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Porcja 5g drożdży na 15 - 20 l cydru.

Drożdże nie wymagają wstępnego namnażania. Zawartość torebeczki wymieszać w 100ml przegotowanej i wystudzonej do temp. ok 25C wody. Całość pozostawić na 20 min. Po tym czasie dodać do nastawu. Drożdże do cydru wymagają dodatkowo pożywki.

Nastaw ok. 12 Blg.

Sprawdzony przepis:
• 15 kg jabłek (ok. 10 l soku)
• drożdże do cydru firmy Browin
• pożywka dla drożdży firmy Browin
• ewentualnie 2-3 l wody (w zależności od kwasowości surowca)
• zaleca się również dodatek pektoenzymu podczas fermentacji
np. Pektoenzym Rapidase Maxifruit firmy Browin

Jabłka przebrać i dokładnie umyć. Następnie pokroić (nie obierać ze skórki) i rozdrobnić (zmielić). Z uzyskanej miazgi wycisnąć sok. Sok jabłkowy przelać do balonu, wyregulować kwasowość i zawartość cukru. Dodać drożdże do cydru i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 18-24°C. Po około 3-4 tygodniach, po ustaniu fermentacji, płyn zlać znad osadu.
W zależności od upodobań delikatnie dosłodzić miodem, słodzikiem, zagęszczonym sokiem jabłkowym lub gruszkowym. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie cydr gotowy jest do konsumpcji, część można przeznaczyć do dojrzewania po uprzednim rozlaniu do butelek. *Dla uzyskania cydru musującego, cukier dodać bezpośrednio do butelek w ilości 3-5 g (jak przy wyrobie piwa domowego). Butelki szczelnie zamknąć i pozostawić do dojrzewania.


Cydr najlepiej smakuje schłodzony.
Zalecane parametry soku jabłkowego:

 

• Zawartość cukru – 10-15%


(z 15% otrzymamy 8,5% alk.; z 10% otrzymamy 6% alk.)

 

• Kwasowość – jeśli jest za wysoka można ją delikatnie skorygować węglanem wapnia
Korekty smaku możemy dokonać zarówno przed fermentacją jak i po fermentacji.

 

 

 

Jak robi się domowe piwo - to bardzo łatwe.Przeczytaj ogólną, ilustrowaną instrukcję.

Towar prezentowany na moich aukcjach jest fabrycznie nowy. Do każdego produktu dołączony jest paragon fiskalny lub na żądanie - faktura VAT. Każda partia towaru jest fotografowana, dlatego też zdjęcia są zawsze aktualne. Jeżeli potrzebujesz więcej zdjęć - prześlę je na podany adres. Jestem pasjonatem produktów kuchennych i staram się dystrybuować przedmioty nieprzeciętne i w miarę możliwości - osobiście przetestowane.

Ważne - proszę o przeczytanie strony *O mnie*

Zapraszam na inne moje aukcje