SZKODLIWE SUBSTANCJE
W PRZEMYŚLE
-
TOM I -
ZWIĄZKI ORGANICZNE
Autor: N.W.łAZARIEW
Twarda
okładka
Stron: 565
Format: B5
Stan: bdb
Wydawca: Państwowe
Wydawnictwo Techniczne, Warszawa 1954r.
Część pierwsza pracy N.W.
Łazariewa stanowi obszerne zestawienie związków organicznych oraz podaje ich
właściwości fizyczne i chemiczne, występowanie w przemyśle, działanie na ustrój
ludzki i zwierzęcy, a także sposób zapobiegania zatruciom. Książka przeznaczona
jest dla personelu kierowniczego zakładów pracy, dla inżynierów chemików i
techników, personelu sanitarno-lekarskiego oraz techników i inżynierów bhp.
Spis treści:
Ogólny wykaz piśmiennictwa..............11
Przedmowa do wydania
polskiego............. 15
Przedmowa do wydania
radzieckiego............16
Wskazówki dla korzystających z książki.........
19
I. WĘGLOWODORY
A. Węglowodory
nasycone szeregu metanowego.......... 23
1. Metan. 2. Propan. 3.
Izooktan
B. Węglowodory nienasycone szeregu etylenowego........30
1.
Etylen. 2. Propylen. 3. Butylen. 4. Pseudobutylen. 5. Amylen. 6. Heksylen. 7.
Heptylen. 8. Wusk
C. Dwuolefiny.................. 38
1. Allen. 2.
Butadien-1,3. 3. Produkty polimeryzacji butadienu. 4. Izopren
D. Węglowodory
nienasycone .szeregu acetylenowego........43
1. Acetylen. 2. Allilen. 3.
Krotonilen. 4. Izopropyloacetylen
E. Węglowodory zawierające jednocześnie
wiązania podwójne i potrójne ... 48
1. Winyloacetylen. 2. Dwuwinyloacetylen.
3. Acetylenodwuwinyl. 4. Czte-roacetylen
F. Cykloparafiny.................
51
1. Cykloheksan. 2. Metylocykloheksan
G. Węglowodory cykliczne
nienasycone...........55
1. Cyklopentadien. 2. Cykloheksen. 3.
Cykloheksadieu
H. Ropa naftowa i produkty jej przerobu...........5T
1.
Ropa naftowa. 2. Ropa naftowa naftenowa. 3. Ozokeryt. 4. Benzyna. 5. Benzyny
krakowe. 6. Nafta. 7. Mazut, oleje smarowe itp.
I. Gazy palne .
...............88
1. Gazy ziemne i gazy otrzymywane przy suchej destylacji
lub przy zga-zowywaniu paliwa stałego. 2. Gazy krakowe J. Węglowodory
aromatyczne..............91
1. Benzen. 2. "Toluen. 3. Etylobenzen. 4.
Propylobenzen. 5. Kumen (izopro-pylobenzen). 6. Styren. 7. Ksylen
K.
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne......... 116
1. Dwufenyl. 2.
Syntetyczne związki estrowe (stilbestrol, sinestrol)
L. Węglowodory
aromatyczne o pierścieniach skondensowanych .... 118
1. Naftalen. 2.
Antracen. 3, Fenantren. 4. Skondensowane węglowodory aromatyczne
wielopierścieniowe i ich pochodne M. Hydro naftaleny.................124 1.
Teiralina. 2. Dekalina. 3. Tetralina ekstra
N. Produkty suchej destylacji
węgla kamiennego......., . 127
1. Smoła pogazowa z węgla kamiennego. 2. Oleje
lekkie. 3. Solwent-nafta. 4. Oleje średnie (karbolowe). 5. Oleje krezotowe i
kreozot. 6. Olej antracenowy. 7. Pak. 8. Lakier kuzbasski
O. Łupki bitumiczne
i produkty ich suchej destylacji ........ 136
1. Łupki bitumiczne. 2. Benzyna
łupkowa. 3. Paliwo lupkowe do napędu silników Diesla. 4, Smoła łupkowa. 5. Oleje
smarowe łupkowe
II. CHLOROWCOPOCHODNE.WĘGLOWODORÓW
A.
Chloropochodne węglowodorów szeregu tłuszczowego.......- 141
1.
Chloropochodne metanu..............145
a. Chlorek metylu, b. Chlorek
metylenu, c. Chloroform, d. Czterochlorek węgla
2. Chloropochodne
etanu............... 157
a. Chlorek etylu. b. 1,2-Dwuchloroetan. c.
1,1-Dwuchloroetan. d. 1,1,2-Trójchloroetan. e. 1,1,1-Trójchloroetan. f.
Czterochloroetan. g. Pięcio-chloroetan. h. Sześciochloretan
3. Chloropochodne
wyższych węglowodorów nasyconych......166
a. Chlorek propylu, b.
1,2-Dwuchloropropan. c, Trójchloropropan. d. Chlorek izobutylu
4.
Chloropochodne etylenu..............168
a. Chlorek winylu, b. Żywice
chlorowinylowe. c. 1,2-Dwuchloro etylen. d. 1,1-Dwuchloroetylen. e.
Trójchloroetylen, f. Czterochloroetylen
5. Inne chloropochodne węglowodorów
nienasyconych......177
a. Chlorek allilu. b. 2-Chlorobutadien-l,3. c.
2,4-Dwuchlorobuten-2. d. Dimery chloroprenu. e. Kauczuk wielochloroprenowy.
B. Bromopochodne węglowodorów szeregu tłuszczowego.......186
1. Bromek
metylu. 2. Bromek metylenu. 3. Bromoform. 4. Bromek etylu. 5. Bromek etylenu. 6.
1,1-Dwubromoetan. 7. Czterotaromoetan. 8. 1,3-Dwu-bromopropan. 9. Bromek
allilu
C. Jodopochodne węglowodorów szeregu tłuszczowego.......196
1.
Jodek metylu. 2. Jodoform. 3. Jodek etylu
D. Inne chlorowcopochodne
węglowodorów szeregu tłuszczowego .... 198
1. Dwuchlorofluoro metan.. 2.
Chlorodwufłuorometan. 3. Fluorotrójchloro-metan. 4. Dwuchlorodwufluorometan. 5.
Dwuchloroczterofluoroetan. 6. Chlo-robromometan
E. Chlorowcopochodne
węglowodorów alicyklicznych........202
1. Sześciochlorocykloheksan
F.
Chlorowcopochodne węglowodorów aromatycznych.......204
1. Chlorobenzen, 2.
Dwuchlorobenzen. 3. Trójchlorobenzen. 4. Chlorek benzylu. 5. Chlorek benzalu. 6.
Chlorek benzylidynu. 7. Chloroetylobenzen. 8. Bromek benzylu. 9. Cyjanek
,a-bromobenzylu. 10. Bromoksyleny. 11. Jodek benzylu
G. Chlorowcopochodne
węglowodorów wielopierścieniowych ......213
1, Chloronaftaleny. 2.
Chlorodwufenyle. 3. Chlorowany tlenek dwufenylu. 4. Tlenek
sześciochlorodwufenylu. 5. Chlorowany dwufenylobenzen. 6.
4,4'-Dwuchlorodwufenylotrójchloroetan (DDT). 7. 9,:9'-Dwubromofluoren.
III. ALKOHOLE I FENOLE
A. Alkohole
szeregu tłuszczowego.............223
1. Alkohol metylowy. 2. Alkohol etylowy.
3. Spirytus hydrolityczny i spirytus posiarczynowy. 4. Alkohole propylowe. 5.
Alkohole butylowe. 6. Alkohole amylowe. 7. Meityloizobu-tylokarbinol. 8.
Dwuizobutylokarbinol. 9. Alkohol allilowy. 10. Metylowitnylokarbinol. 11. Glikol
etylenowy. 12. Glikol [propylenowy-1,2. 13. Glikol trój metylenowy. 14.
Gliceryna.
B. Pochodne wodorotlenowe węglowodorów aromatycznych . . . . . .
247
1. Fenole...................247
a. Fenol. b. Pięciochlorofenol. c.
Krezole, d. Rezorcyna. e. Hydroehinon. f. Pirogalol. g. Naftole
2.
Hydrofenole...................257
a. Cykloheksanol. b.
Metylocykloheksanol
3. Alkohole aromatyczne..............258
a. Alkohol
benzylowy
C. Chloroalkohole szeregu tłuszczowego...........259
1.
Etylenochlorohydryna. 2. Chlorohydryna gliceryny. 3. Dwuchlorohydryna
gliceryny
D. Alkoholan chloralu................261
IV. ETERY
A. Etery szeregu tłuszczowego
i etery alicykliczne........263
1. Eter metylowy. 2. Eter
metylowocyklopropylowy. 3. Eter etylowy. 4. Eter izopropylowy. 5. Eter butylowy.
6. Eter winylowo etylowy. 7. Eter cyklopiopylowowinylowy. 8. Eter winylowy. 9.
Eter opropylenowowinylowy. 10. Eter etylowoallilowy. 11. Eter
etylowoizopropylenowy. 12. Eter allilowy. 13. 1,4-Dwuobsan
B.
Chlorowcoetery.................274
1. Eter chlorometylowy. 2. Eter
bromometylowy. 3. Eter B-chloroetylowy. 4. Eter |3-dwuchloroetylowy
C. Etery
fenoli..................278
D. Etery glikoli..................279
1. Eter
jednometylowy glikolu etylenowego. 2. Eter jednoetylowy glikolu etylenowego. 3.
Eter jednopropylowy glikolu etylenowego. 4. Eter jedsno-izopropylowy glikolu
etylenowego. 5. Eter jednotautylowy glikolu etylenowego. 6. Eter dwuetylowy
glikclu etylenowego. 7. Eter dwuglikolowy. 8. Eter etylodwuglikolowy. 9. Eter
butylodwuglikolowy. 10. Eter trójgliko-lowy. 11. Etery wieloglikolowe. 12.
Tlenek etylenu. 13. Tlenek propylenu. 14. Tlenek dwuetylenu. 15.
Etylenoimina
V. ZWIĄZKI SIARKOWE SZEREGU
TŁUSZCZOWEGO
A. Tioalkohole (Merkaptany)..............294
1.
Merkaptan etylowy. 2. Merkaptan butylowy
B. Tioetery (Siarczki
alkilowe)..............295
1. Siarczek dwumetylowy. 2. Siarczek
dwuallilowy
C. Dwusiarczki.............. 296
1. Dwusiarczek dwumetylowy.
2. Dwusiarczek dwuetylowy
D. Pozostałe związki siarkowe szeregu
tłuszczowego........297
1. a-Tiomocznik naftylowy. 2.
Tiokauczuk
VI. ALDEHYDY I KETONY
A.
Aldehydy......'.............299
1. Formaldehyd. 2. Aldehyd octowy. 3. Aldehyd
masłowy. 4. Akroleina. 5. Aldehyd krotonowy. 6. Aldehyd propiolowy. 7. Aldehyd
benzoesowy
B. Tioformaldehy-d..................308
C.
Acetale...................308
1. Metylal. 2. Dwuetyloformal. 3.
Dwumetyloacetal
D. Ketony ...................309
1. Aceton. 2.
Metyloetyloketon. 3. Metylopropyloketon. 4. Metylobutyloke- ton. 5.
Metyloizobutyloketon. 6. Tlenek mezytylu. 7. Cykloheksanon. 8.
Metyloeykloheksanon. 9. Izoforon. 10. Oleje ketonowe
E. Ketony
.chlorowcopochodne..............321
1. Chloroaceton. 2. Bromoaceton. 3.
Bromometyloetyloketon. 4, Dwubromo-metyloetyloketon. 5. Jodoaceton. 6.
Chloroacetofenon. 7. Bromoacetofenon
F. Keteny ...................325
1.
Keten. 2. Dwuketen
VII. KWASY ORGANICZNE I ICH
BEZWODNIKI
A. Kwasy tłuszczowe i ich bezwodniki...........329
1.
Kwas mrówkowy. 2. Kwas ctowy. 3. Bezwodnik octowy. 4. Kwas chlo-rooctowy. 5.
Kwas trójchlorooetowy. 6. Kwas masłowy. 7. Kwas szczawiowy. 8. Kwas
olejowy
B. Kwasy alicykliczne................335
1. Kwasy naftenowe. 2.
Mydło naftenowe
C. Kwasy aromatyczne................336
1. Kwas
benzoesowy. 2. Kwas ftalowy
D. Hydroksykwasy.................337
1. Kwas
mlekowy. 2. Kwas cytrynowy. 3. Kwas salicylowy
E. Halogenki
kwasowe................339
1. Chlorek acetylu. 2. Chlorek oksalilu. 3.
Chlorek benzoilu. 4. Chlorek p -toluenosulfonylu
F. Amidy kwasów
tłuszczowych.............341
1. Amid N-izobutylowy kwasu n- masłowego. 2.
Amid N-izobutylowy kwasu n~laurynowego
VIII. ESTRY
A. Estry kwasu
azotawego...............343
1. Azotyn etylu. 2. Dwuazotyn glikolowy. 3.
Azotyn butylu. 4. Azotyn amylu
B. Estry kwasu azotowego ............345
1.
Azotan etylu. 2. Dwuazotan glikolowy. 3. Nitrogliceryna. 4.
Czteronitro-pięcioerytryt
C. Estry kwasu fosforowego...............348
1.
Fosforan trójbtitylowy. 2. Fosforan trójfenylowy. 3. Fosforan
trójkrezy-lowy
D. Estry kwasu siarkowego ii jego pochodnych......., .
351
1. Siarczan dwumetylowy. 2. Ester metylowy kwasu chlorosulfonowego. 3.
Ester etylowy kwasu chlorosulfonowego
E. Estry kwasu
węglowego...............354
1. Węglan sześciochlorodwumetylowy
F. Estry
kwasu mrówkowego..............356
1. Mrówczan allilowy
G. Estry kwasu
chloromrówkowego lub chlorowęglowego......359
1. Ester metylowy kwasu
chloromrówkowego. 2. Ester chlorometylowy kwasu chloro mrówkowe go. 3. Ester
trój chlorometylowy kwasu chloromrówkowego .
H. Estry kwasu octowego
...............362
1. Octan metylowy. 2. Rozpuszczalniki z destylacji drewna.
3. Octan etylowy. 4. Octan propylowy. 5. Octan izopropylowy. 6. Octan butylowy.
7. Drugo-rzędowy octan butylowy. 8. Rozpuszczalniki z .odpadków produkcja
kauczuku syntetycznego. 9. Octan amylowy. 10. Drugorzędowy octan amylowy. 11.
Drugorzędowy octan heksylowy. 12. Octan winylowy. 13. Octan cyklo-heksanolowy.
14. Octan metyloglikolowy. 15. Octan etyloglikolowy. 16. Octan glikolowy. 17.
Butoksyl. 18. Octan benzylowy. 19. Trójoctan gliceryny
I. Estry kwasu
acetylooctowego.............377
1. Ester acetylooctowy J. Estry kwasów
chlorówcooetowych............377
K. Estry kwasów propionowego i
masłowego..........378
L. Estry kwasu
hydroksyizomasłowego............379
1. Izomaślan etylohydroksylowy
M.
Estry kwasu izowalerłanowego.............. 379
1. Izowalerianian
izoamylowy
N. Estry kwasu acetyłoglikolowego.............379
1. Ester
etylowy kwasu acetyloglikolowego
O. Estry kwasu
mlekowego...............380
P. Estry kwasu
szczawiowego..............380
1. Szczawian dwuetylowy R. Estry kwasu
adypmowego..............380
S. Estry kwasu
metakrylowego..............381
1. Ester metylowy kwasu metakrylowego
T.
Estry kwasów aromatycznych.............382
1. Ester etylowy kwasu
benzoesowego. 2. Benzonaftol. 3. Salol. 4. Ftalan dwumetylowy. 5. Ftalan
dwuetylowy. 6. Ftalan dwubutylowy. 7. Ester metylowy kwasu
p-toluenosulfonowego
IX. ZWIĄZKI NITROWE, DWUAZOWE I AMINOWE
Alifatyczne związki nitrowe
A.
Nitroparafiny..................387
1. Nitrometan. 2. Nitroetan, 3.
1-Nitropropan. 4. 2-Nitropr.opan 3. Chloronitroparafiny................389
1.
Chloropikryna. 2. 1-Chloro-l-rnitroetan. 3. l,l-Dwuchloro-l~nitroetan. 4.
l-Chloro~l-n.iitropr.opan. 5. 2-Chtoro-2- nitropropan
C. Aminy
alifatyczne.................394
1. Trójmetyloamina. 2. Dwuizopropyloamina. 3.
Butyloaminy. 4. Alliloamina
D. Alkohole aminowe................ 397
1.
Etanoloamina. 2. Tirójetanoloamina
E. Aminy chlorowane.................
398
1. Dwumetylo-B-chloroetyloamina. 2. Dwuetylo-B-chloroetyloamina
F.
Niektóre inne aminy................398
1. N,N-amylobenzylocykloneksyloamina.
2. Morfolina.
Aromatyczne związki nitrowe, nitrozowe i aminow
A-
Związki nitrowe.................409
1. Nitrobenzen. 2. Nitrochlorobenzen. 3.
Nitrobromobenzen. 4. Dwunitro-benzen. 5. Dwunitrochlorobenzen. 6.
Dwunitrodwuchlorobenzen. 7. Nitrotoluen. 8. 1,2,4-Dwunitrotoluen. 9.
Nitroksylen. 10. Nitronaftalen. 11. Dwu -nitronaftalen. 12. Trójnitronaftalen.
13. Nitrofenol. 14. 1,2,4-Dwunitrofenol. 15. Pochodne dwunitrofenolu. 16.
1.2,4,6- Trój nitrofenol. 17, Dwunitrokrezol. 18. Trójnitrokrezol. 19.
Nitrofenetol. 20. Trójnitroanizol. 21. l-Nitro-2 -mety-loantrachinon
B.
Związki nitrozowe................432
C. Związki aminowe.................
432
1. Anilina. 2, Chlor oanilina.. 3. Dwu chloroanilina. 4. Rodanoarulina.
5. To-luidyna. 6. Chlorotoluddyna. 7. Ksylidyna. 8. Mezydyna. 9.
Pseudokumidyna-10. Metyloianilinia. 11. Dwumetyloanilina. 12. Dwufenyloamina.
13. Dwufeny-loguanidyna. 14. Trójfenyloguanidyna. 15. Dwu-o-toliloguanidyna. 16.
Dwu-fenylotiomocznik. 17. Dwu- o- tolilotiomocznik. 18. Acetantlid. 19.
Fenylo-glikokol. 20. Aminofenol. 21. Anizydyny. 22. Fenetydyna. 23.
Metylo-p-ami-nofenol. 24. Dwuaminofenol. 25. Przyspieszacz Ki, 26. Butanaks. 27.
p-Feny-lenodwuamina. 28. Dwumetylo-p-fenylenodwuamina. 29. m-Tolilenodwu-amina.
30. Benzydyna. 31. .a-Naftyloamina. 32. B -Naftyloamina. 33. Butanajt. 34.
Edżrajt. 35. Fenylo-P-naityloamina. 36. B-Fenylohydroksylamina. 37.
Fenylohydrazyna. 38. Pochodne fenylohydrazyny
D. Związki zawierające
jednocześnie grupy aminowe i nitrowe albo nitrozowe 462 1. Nitroanilina. 2.
Czteronitrometyloanilina. 3. Sześciionitrodwufenyloamiiia. 4.
p-Nitrozodwumetyloanilina
E. Związki zawierające azot, nie zamieszczone w
innych rozdziałach . . . 466 1.
Sześciometylenoczteroamina. 2. Weronal. 3.
Nitrozometylouretan. 4. Kofeina
F. Chinony...................468
1.
p-Benzochinon. 2. Czterochloro-p-.benzochinon. 3. Antrachinon
G. Aromatyczne
związki azowe . .............470
1. Aminoazobenzen. 2. Aminoazotoluen
H.
Azyny........'............471
1.
Dehydrotio-p-toluidyna
X. BARWNIKI ORGANICZNE
A. Barwniki
nitrozowe i nitrowe............. 474
1. Zdeleń trwała O. 2. Kwas piferynowy.
3. Oranż-yictoria. 4. Żółcień Martiusa albo Żółcień Manczesterska. 5. Żółcień
naftolowa. 6. Auiraincja
B. Barwniki azowe.................475
1.
Wezuwiina. 2. Chryzoidyna. 3. Żółcień tłuszczowa. 4. Żółcień tłuszczowa AB. 5.
Żółcień tłuszczowa OB. 6. Sudan. 7. Bordeaux. 8. Czerwień Kongo. 9.
Benzopurpuryna. 10. Żółcień anilinowa. 11. Żółcień trwała. 12. Oranż II. 13.
Oranż metylowy
C. Barwniki szeregu dwu- ii
trójfenyl-ometanu.........480
1. Auramioa. 2. Auryna. 3. Kwaśny cyjanek BF.
4. Zieleń malachitowa. 5. Zieleń brylantowa. 6. Fuksyna. 7. Fiolet metylowy. 8.
Błękit anilinowy. 9. Błękit morski
D. Barwniki ksantonowe
..............482
E. Barwniki szeregu chiriolinowego, akrydynowego i
antrachinonowego . , 483
1. Alizaryna. 2. Błękit alizarynwwy
F. Barwniki,
szeregu chinoniminowego............484
1. Indofenol. 2. Błękit naturalny. 3.
Safranina. 4. Błękit Meldola. 5. Błąkit metylenowy. 6. Nigrazyna
G. Barwniki
szeregu indolowego.............486
1. Indygo.
H. Ołówki chemiczne
...............486
XI. ZWIĄZKI HETEROCYKLICZNE
Związki
heterocykliczne................488
1. Furan. 2. Furfurol. 3. Tiofen. 4.
2-Aminotiazol. 5. Pirol. 6. Indol. 7. Skatol. 8. Karbazol. 9. Karbazol
wolnylowy. 10. Pirydyna. 11. Pikoliny. 12. Kwas nikotynowy. 13. CMnołina. 14.
Plazmochina (plazmocyd). 15. Akrydyna. 16. Atebryna (chlOTowodoirek). 17.
2-Aminodwuazyn.a. 18. 2-Amino~4-me-tylopirymidyna. 19. Fenotiazyna (Fenotiazol)
XII. INNE SZKODLIWE SUBSTANCJE
CHEMICZNE
A. Alkaloidy...................504
1. Strychnina. 2.
Morfina. 3. Kodeina. 4. Opium. 5. Weratryna. 6. Chinina. 7. Atropina. 8.
Apoatropina. 9. Pilokarpina. 10. Nikotyna. 11. Anabazyna. 12. Kokaina, 13.
Nowokaina. 14, Pantokaina. 15. Emetyna
B. Terpeny i ich pochodne
..............512
1. Terpentyna. 2. Terpentyna chlorowana. 3. Kamfen. 4.
Borneol. 5. a-Pinen. 6. Kamfora
C. Olejki,
eteryczne.................518
1. Olejek cytrynowy. 2. Olejek miętowy. 3.
Olejek jodłowy
D. Garbniki................ 520
E. Żywice
naturalne.................520
1. Kalafonia. 2. Laka japońska. 3. Laka
chińska. 4. Laka Formoza. 5. Szelak.6. Dammara
F. Sztuczne żywice i masy
plastyczne............523
1. Sztuczne żywice ze smoły węgla kamiennego, 2.
Galalit. 3. Bakelit i żywice bakelitowe. 4. Żywice mocznikowo- formaldehydowe.
5. Etrol
G. Glikozydy i substancje pokrewne........... 526
1. Kolocyntyna.
2. Podofilina. 3. Ćhryzarobina
H. Substancje pochodzenia
roślinnego............528
1. Drzewa..................528
a. Przygotowanie
i obróbka drewna b. Świerk i sosna. c. Buk, dąb, grab. d. Drewno mahoniowe, e.
Akacja i kasztan, f. Olcha. g. Brzoza
2. Zboża........"...........529
a.
Jęczmień, b. Ryż. c. Pszenica
3. Rośliny przemysłowe i
pastewne...........531
a. Kenai b. Konopie, c. Len. d. Agawa. e. Chmiel, i.
Koniczyna, g. Tytoń, h. Juta. i. Bawełna, j. Tymotka
4. Rośliny
strączkowe...............534
a. Bób. b. Fasola
5.
Warzywa..................534
a. Szparagi, b. Marchew, c. Nasiona buraka, d.
Karczochy, e. Rzepa. f. Pasternak, g. Arcydzięgiel. h. Pomidory, i. Ziemniaki,
j. Szpinak, k. Seler
6. Owoce . .................536
a. Owoce cytrusowe,
b. Ananasy, c. Winogrona, d. Brzoskwinie, e. Figi
7. Rośliny
ozdobne................537
a. Chryzantemy, b. Rumianek, c. Geranium, d.
Nasturcja, e. Konwalia.f. Nagietki, g. Jaśmin, h. Bez. i. Peonia. j. Jaskier, k.
Bluszcz. 1. Tulipany, m. Narcyzy, n. Hiacynty, o. Bukszpan, p. Prymulka
8.
Grzyby........539
a. Smardze
9. Inne rośliny
9. lnne rośliny i produkty
pochodzenia roślinnego.......540
a. Wanilia, b. Czerwony pieprz i kapsaicyna.
c. Pochodne kapsaicyny. d. Piretrum. e. Papryka, f. Ruta pachnąca, g. Arnika. h.
Szałwia, i. Piołun, j. Słonecznik, k. Migdały. I. Nawłoć pospolita, m. Cynamon,
n. Gryka, o. Trzcina cukrowa
10. Pleśnie i drożdże................542
a.
Grzybki pleśniowe, b. Penicylina, c. Drożdże i grzybki z rodzaju drożdżowych, d.
Streptomycyna
I Substancje szkodliwe pochodzenia zwierzęcego (nie omawiane w
innych rozdziałach)..................544
1. Kantarydyna. 2. Macica perłowa.
3. Jad pszczeli. 4. Wełna owcza. 5. Ko-fcany
II Węglowodany.................
545
III Tłuszcze i oleje (roślinne i zwierzęce).......... 546
1. Olej
rzepakowy. 2. Olej lniany. 3. Olej tungowy. 4. Olej rycynowy. 5. Olej sojowy. 6.
Olej bergamotowy. 7. Łój Wołowy
enzymy...................549
Ureaza
*************************************************************
Gorąco polecam !!!
*********************************************