Miniszklarenki Hobby House - firmy VEFI -18sztuk
Doniczki są w kolorze : Czarnym.
Miniszklarenki Hobby House
Miniszklarnia Hobby, mała taca (47x16cm) z przezroczystym przykryciem może być wypełniona 18 doniczkami torfowymi typu Jiffy, lub 18 doniczkami o wymiarach 6,5x4,5cm oraz używana jako kuweta wysiewna.
Posiadanie miniszklarenek daje możliwość wysiewu wybranych nasion zimą i wczesną wiosną, urządzenia te są idealne do rozsady warzyw i kwiatów jak i domowej hodowli sadzonek na np. kuchennym parapecie. Składa się z podstawy i pokrywy.
Zalety miniszklarenki:
- zapobiega nadmiernej utracie wody na skutek parowania
- dopasowany kształt dna pozwala na samonawadnianie naszej domowej plantacji
- w dni cieplejsze można wystawić je na zewnątrz, gdyż rośliny nie są narażone na czynniki zewnętrzne
- jest urządzeniem wielokrotnego użytku i bardzo wygodnym w utrzymaniu czystości.
Sadzonki wysadza się bezpośrednio do ziemi wraz z bryłą torfową, co zabezpiecza roślinę przed uszkodzeniem korzeni, jak również chroni ją przed stresem, którego doświadcza podczas przesadzania do gruntu.
Jak przygotować rozsadę warzyw?
W tabeli przedstawiono gatunki warzyw, które można uprawiać z rozsady, terminy wysiewu na rozsadę, czas jej produkcji, temperatury dla produkcji rozsady oraz termin wysadzania na miejsce stałe.
Gatunki warzyw oraz warunki do produkcji rozsady
|
GATUNEK |
TERMIN WYSIEWU NA ROZSADĘ |
CZAS PRODUKCJI ROZSADY (W TYGODNIACH) |
PRZEDZIAŁ TEMPERATUR |
TERMIN WYSADZANIA NA MIEJSCA STAŁE |
Arbuz (kawon), melon |
IV |
5 - 6 |
25 – 30ºC do wschodów
22 – 28ºC po wschodach
|
po 15 V do połowy VI |
Bakłażan (oberżyna) |
III |
9 - 11 |
28 – 30ºC do wschodów
22 – 26ºC po wschodach
|
po 15 V do połowy VI |
Bazylia, cząber, majeranek |
II |
6 - 8 |
18 – 20 ºC
|
po 15 V |
Brokuł |
II - III |
6 - 7 |
18 – 20 ºC do wschodów
14 – 18 ºC po wschodach w dzień
12 – 14 ºC po wschodach w nocy
10 – 12 ºC pod koniec produkcji rozsady
|
IV |
Cebula |
II - III |
8 - 9 |
18 – 20ºC do wschodów
15 – 18ºC po wschodach w dzień
10 – 12ºC po wschodach w nocy
|
koniec IV początek V |
Kalafior |
II |
7 - 8 |
18 – 20ºC do wschodów
14 – 18ºC po wschodach w dzień
12 – 14ºC po wschodach w nocy
10 – 12ºC pod koniec produkcji rozsady
|
IV |
Kalarepa |
II |
7 - 8 |
12ºC optymalna 8ºC minimalna |
IV |
Kapusta biała, czerwona |
II |
7 - 8 |
18 – 20ºC do wschodów
14 – 18ºC po wschodach w dzień
12 – 14ºC po wschodach w nocy
10 – 12ºC pod koniec produkcji rozsady
|
IV |
Kapusta pekińska |
II |
7 - 8 |
20ºC optymalna |
IV |
Karczoch |
II |
10 - 12 |
20ºC optymalna |
po 15 V |
Ogórek, dynia, cukinia (kabaczek), patison |
IV |
5 |
24 – 28ºC do wschodów
20 – 25ºC po wschodach w dzień
16 – 20ºC po wschodach w nocy
|
po 15 V |
Papryka |
III |
5 - 8 |
25 – 28ºC do wschodów
20 – 22ºC po wschodach w dzień
18 – 20ºC po wschodach w nocy
|
po 15 V |
Pomidor |
III |
5 - 8 |
25 – 28ºC do wschodów
18 – 20ºC po wschodach w dzień
14 – 16ºC po wschodach w nocy
|
po 15 V |
Por |
III |
8 - 10 |
18 – 22ºC do wschodów
16 – 18ºC po wschodach w dzień
14 – 16ºC po wschodach w nocy
|
po 15 V |
Sałata masłowa |
II - III |
4 - 5 |
16 – 18ºC |
III - IV |
Seler naciowy i korzeniowy |
II - III |
12 - 13 |
22 – 24ºC do wschodów
14 – 18ºC po wschodach w dzień
12 – 14ºC po wschodach w nocy
|
po 15 V |
Szpinak nowozelandzki |
III |
11 - 12 |
20ºC optymalna |
po 15 V |
© AllegroPromo