Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SZENEKER - ser długodojrzewający - 100g. 4 m-ce!

23-05-2012, 11:26
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 3.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: 3.50 zł     
Użytkownik szeneker_pl
numer aukcji: 2328106265
Miejscowość Skarszewy
Kupiono sztuk: 6    Licytowało: 2    Wyświetleń: 160   
Koniec: 20-05-2012 17:13:20
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Kontakt

Wyślij Wiadomość
Email: [zasłonięte]@gmail.com

Regulamin

Przyjmujemy płatność przelewem lub PayU.
Towar wysyłamy po zaksięgowaniu wpłaty na konto od poniedziałku do środy.
Zwykłe przelewy proszę podpisywać nickiem z Allegro
Odbiór osobisty w Skarszewach lub Gdańsku.

Wysyłka

Poczta Polska
  • paczka priorytetowa: 19 zł
SZENEKER - ser długodojrzewający - 100g. 4 m-ce!

Szeneker

Okres dojrzewania: powyżej 4 miesięcy

Waga: 100g. Sugerujemy zakup od 0,4 kg 

Cały blok sera: ok. 4 kg

Termin najlepszej przydatności: 90 dni.

Blok może być przechowywany bardzo długo w odpowiednich warunkach.

Szeneker produkowany jest przez Spółdzielnię Mleczarską w Skarszewach produkującą sery i masło nieprzerwanie od 117 lat. Wysokiej jakości mleko używane do jego produkcji pochodzi z rodzinnych gospodarstw Kociewia i Kaszub. O jakości mleka świadczy fakt, że wraz z upływem czasu, walory Szenekera rosną. Najstarsze sprzedawane partie sera miały ponad 2 lata i jako Stary Szeneker cechował się wybitnym smakiem i aromatem typowym dla prawdziwie dojrzałych serów.

Szeneker jest serem twardym o zawartości tłuszczu powyżej 30 % wynikającej z niskiej zawartości wody. Im starszy ser, tym niższa jest zawartość wody a tłuszczu - wyższa.

Szeneker dojrzewa tradycyjnie, w naturalnych powłokach produkowanych przez holenderską firmę o olbrzymim doświadczeniu w dostarczaniu najlepszych dodatków do sera.
Powłoki tej nie nalezy ścinać razem ze skórką sera, tylko starać się oderwać ją od sera. Można to uczynic dość łatwo po zwiększeniu wilgotnosci powłoki (np. przez owinięcie skórki lekko mokrym ręcznikiem).
Twarda skórka sera to dla wielu największy przysmak, szkoda więc pozbywać się tej części.

Warto wiedzieć, że tłuszcz i białko mleka w serach o długim okresie dojrzewania zmieniaja swoje właściwosci. Staja się dużo bardziej przyswajalne przez organizm człowieka. Są więc bardziej dietetyczne niż "zwykły" żółty ser.


  
Szeneker znalazł uznanie m.in:

  • na Międzynarodowych Targach Mleczna Rewia w Gdańsku w 2010 roku,
  • na Międzynarodowych Targach EUROGASTRO w Warszawie w 2011 roku,
  • na targach we Frankfurcie nad Odrą w 2010 roku,
  • na targach Grune Woche w Berlinie w 2012 roku.

Szeneker jest kupowany przez uznane restauracje, degustatornie, a przede wszystkim przez osoby ceniące sobie prawdziwy smak sera.

Wysyłka

Ser pakowany jest w izotermiczne paczki z wkładem lodowym wystarczającym dla utrzymania niskiej temperatury przez kilka dni. Paczka zwykle dociera do adresata w ciągu 24 godzin.
Paczki wysyłamy do środy aby mieć pewność, że nie przeleży w sortowni przez "weekend".
Jeśli wielkość paczkina to pozwala, wkładem lodowym jest fabrycznie zamknięta butelka wody mineralnej, którą po rozmrożeniu można wypić. Zdecydowanie lepszym napojem do tego sera jest czerwone wytrawne wino czy dobrego gatunku piwo.
Przechowując ten i inne sery, należy pamiętać, że sery muszą "oddychać".
Szczelne owijanie kawałków serów folią spozywczą jest najgorszym, co moze spotkać ser :).
Nie łączymy kosztów wysyłki dla większej ilosci towarów z tej i innych naszych aukcji. Za wysyłkę płaci się raz.

 

Po zalicytowaniu proszę oczekiwać na wiadomość zawierającą dokładną wycenę paczki. Kawałki tych serów nie mają stałej wagi i kazdy zakup wyceniany jest indywidualnie. Kawałki sera są hermetycznie pakowane.

 

Zakupy można też odebrać osobiście w sklepach firmowych mleczarni w Skarszewach i w Gdańsku.