Szczypiorek - duże sadzonki, jedno z najbardziej znanych warzyw o wyjątkowych walorach smakowych, bogate źródło witamin.
Wysyłka:
Kurierem od marca według kolejności zamówień, koszt dostawy 18zł niezależnie od ilości sadzonek z wszystkich naszych aukcji. Ostateczny termin realizacji uzależniony jest od ustąpienia przymrozków.
Zabezpieczenie:
Sadzonki wysyłamy w podwójnym opakowaniu, aby dotarły do Państwa w stanie idealnym.
Kontakt:
Tel. 666-[zasłonięte]-644 czynny od 9 do 17.
Opis:
Szczypiorek (Allium schoenoprasum) należy do bylin z rodziny czosnkowatych. Jest jednym z najbardziej znanych warzyw, uprawianych w naszych ogrodach o bardzo wysokich walorach smakowych. Zawiera wiele bardzo istotnych składników, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka.
Kilka uwag o pochodzeniu i pokroju
Allium schoenoprasum w stanie dzikim można spotkać zarówno w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. Osiąga do 30- 50 cm wysokości. Składa się z części podziemnej, którą stanowi kłącze oraz nadziemnej, w postaci cienkich, igiełkowych liści, wewnątrz pustych. Szczypior bardzo się rozrasta, tworząc wręcz darniowe kępy. Istotne jest to, że jego kwitnienie warunkuje rozrost, a więc im obficiej kwitnie, tym mniej się rozrasta. Jego kwiaty są drobne, osadzone na pędach, zebrane w bardzo dekoracyjne, kuliste lub półkoliste baldachy, w barwie różowej lub fioletowej. Okres kwitnienia przypada na maj i czerwiec.
Wymagania klimatyczno- glebowe
Chcąc z sukcesem uprawiać szczypiorek należy zapewnić mu odpowiednie warunki. Trzeba przyznać, że warzywno nie należy do roślin wymagających, dlatego też nikt nie powinien mieć problemów z jego uprawą. Wybieramy dla niego stanowisko słoneczne do lekko zacienionego. Pamiętajmy, że lepiej rośnie na stanowisku w pełni nasłonecznionym. Dobrze zimuje, a optymalna temperatura na jego intensywny przyrost wynosi około 20- 30° C. Wymagania glebowe także niewielkie aczkolwiek najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchniczych oraz gliniasto- piaszczystych, dość wilgotnych oraz wapiennych. W przypadku suchszych stanowisk nie będzie w pełni soczysty, a jego smak będzie bardziej ostry.
Kwitnący szczypiorek: