SZCZYPIOREK
Szczypiorek – Allium schoenoprasum L.
Jest trwałą rośliną zielną. W stanie dzikim występuje na całej półkuli północnej. Główną część rośliny tworzy bardzo silnie skrócone kłącze, o około 4 mm grubości, które rozrasta się w glebie poziomo. Na kłączu tworzą się pączki będące zaczątkami nowych roślin. Użytkowaną częścią szczypiorku są liście bogate w witaminę C, karoten, olejki eteryczne zawierające siarkę i sole mineralne: potas, sód, wapń, magnez, fosfor, a także kwas krzemowy, kwas siarkowy, chlor.
Wymagania:roślina jest odporna na niskie temperatury, może zimować bez przykrycia. Wymaga umiarkowanej wilgotności, dobrze znosi suszę. Lubi gleby piaszczysto-gliniaste o dużej zawartości próchnicy i korzystnie reaguje na nawożenie organiczne. Szczypiorek może być uprawiany z siewu bezpośrednio do gruntu, z rozsady i z podziału kępek. Zbiór szczypiorku uprawianego w gruncie rozpoczyna się w drugim roku jego uprawy. Po ścięciu liście szybko odrastają i następny plon osiąga się po upływie miesiąca.
Prazska
Roślina wieloletnia, dobrze zimująca wgruncie bez przykrywania. Szczypiorek uprawia się z siewu bezpośrednio do gruntu lub z rozsady. Na miejsce stałe sadzimy po 5-8 roślin razem.
Termin wysiewu: III-IV rozsadnik, IV grunt
Termin sadzenia: V
Rozstawa: 20x30 cm cm
Termin zbioru: V-XI
Gramatura: 2 gr
CENA ZA 1 OPAKOWANIE
DATA WAŻNOŚCI:09.2016 R
|