Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Lisi ogon SZARŁAT
Szarłat jest rośliną jednoroczną, ale jedno nasadzenie powoduje, że ma się go w ogrodzie już na zawsze; podobnie jak naparstnica mocno się rozsiewa i co roku jest go tak dużo, że nadmiar trzeba usuwać. Wyrasta do 60–100 cm, jego pędy są ciemnoczerwone, silnie rozgałęzione o prostych albo zwisających kwiatostanach. Kwitnie od połowy lipca do jesieni. Drobne ciemnoczerwone kwiaty zebrane są w długie, zwisające, rozgałęziające się i mocno zbite kłosy-ogony, dlatego wśród działkowców przywykło nazywać tę roślinę lisim ogonem. Stosuje się go na różnego typu rabaty oraz sadzi grupami na trawnikach. Pięknie wygląda posadzony koło białych juk na trawnikach. Nadaje się również na kwiat cięty, kwiatostany nadają się do cięcia i wysuszenia.
Nasiona amarantusa wygrywają w rankingach zdrowej żywności. Żelaza mają więcej niż szpinak, błonnika więcej niż otręby owsiane, a zawarty w nich skwalen to miecz na miażdżycę.
Samo zdrowie Gdy naukowcy udowodnili ,że nasiona szarłatu są bardziej wartościowe niż pszenica, okrzyknięto roślinę zbożem XXI w., choć nie należy ona wcale do rodziny traw, jak żyto czy owies. Te jasno kremowe lub lekko brązowe nasiona zawierają do 18 proc. bardzo wartościowego łatwo przyswajalnego białka, podczas gdy pszenica ma go 12 proc., a kukurydza tylko 10 proc. Ponadto są bogate w lizynę i inne aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć i musi pobierać z je zewnątrz. Nasiona szarłatu nie zawierają glutenu, dlatego zrobioną z nich kaszę lub mąkę mogą bezpiecznie jeść osoby chore na celiakię. Są natomiast bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom "złego" cholesterolu, a przez to zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Obecny w nasionach skwalen jest silnym antyoksydantem (amarantus ma go dziesięć razy więcej niż oliwa z oliwek) opóźniającym procesy starzenia się organizmu. To nie wszystko! Zawartość błonnika, który również kształtuje odpowiedni poziom cholesterolu oraz poprawia perystaltykę jelit i oczyszcza przewód pokarmowy, jest u szarłatu dwukrotnie wyższa niż w słynnych otrębach owsianych. Oprócz tego nasiona dostarczają witamin E i B, łatwo przyswajalnego żelaza oraz wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Są przy tym wyjątkowo lekkostrawne. Jadalne sa także liście szarłatu bogate w karotenoidy, witaminę C i żelazo. Jak to jeść? Nasiona szarłatu mielone są na kasze i mąkę, która dodana do zwykłej mąki pszennej znacznie podnosi wartość odżywczą gotowych wypieków, nie zmieniając wszakże ich smaku. Podgrzane nasiona pękają podobnie jak ziarnka kukurydzy, można z nich więc robić popcorn, występujący w handlu pod nazwą "popping". Posypuje się nim potrawy lub jada go z mlekiem jak płatki kukurydziane. Nasiona można samemu skiełkować i dodawać do sałatek i past. Szarłat jest również wartościowym warzywem liściowym. Z młodych roślin można przyrządzać surówki lub gotować je jak szpinak. Można je także mrozić. .
Licytujesz około 30 nasion za 1 zł.
SERDECZNIE ZAPRASZAM DO ZAKUPÓW!!