Waga 1 gram.
Najlepszy z najlepszych, prosto z Iranu, pakowany w kwietniu.
Najdroższa przyprawa świata, u nas po bardzo atrakcyjnej cenie.
Jeden kwiat krokusa daje nam trzy nitki szafranu. 1 KG równa się pozbieranym ręcznie 150 000 kwiatów, co tłumaczy tak wysoką cenę.
Głównym producentem szafranu jest Iran,
Najdroższa przyprawa świata, o silnie korzennym zapachu z nutą goryczy. Zupa rybna, z owoców morza, pilaw, czy paella dzięki dodatkowi szafranu zyskują wyjątkowy smak. Stosuje się ją w daniach kuchni indyjskiej,potraw mięsnych.
Ze względu na koszt, smak i właściwości barwiące szafranu, w celach kulinarnych wykorzystuje się niewielkie jego ilości - kluczem jest równomierne rozprowadzenie przyprawy w potrawie. Można go skruszyć na drobny proszek w moździerzu, jednak łatwiej jest rozpuścić szczyptę przyprawy w filiżance gorącej wody – powstanie wtedy pożądany smak i kolor. Dobrej jakości szafran powinien zwiększyć swoją objętość przy kontakcie z wodą, dlatego jedna filiżanka wystarcza na 0.5kg w ryżu. Sproszkowany szafran dodawany jest bezpośrednio do przyrządzanej potrawy, jednak należy zwrócić szczególną uwagę na jego jakość przed zakupem, gdyż często jest podrabiany. Szafran należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z daleka od światła.
Szafran jest bardzo dobrym źródłem potrzebnych minerałów, takich jak miedź, potas, wapń, magnez, żelazo, selen, magnez i cynk. Potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, pomagającym kontrolować tętno i ciśnienie krwi. Mangan i miedź z kolei współdziałają z enzymem antyoksydacyjnym dysmutazy ponadtlenkowej, a żelazo jest niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek.