ORYGINALNY
SZAFRAN TUNEZYJSKI
CZERWONE
CENA ZA JEDEN GRAM - 1,9 ZŁ
TYLE ILE SZTUK KUPISZ TO TYLE GRAM SZAFRANU WYSYŁAM , za przesyłkę płacisz raz
PRZY KUPNIE CAŁOŚCI (30gr)- WYSYŁKA GRATIS
Szafran - jest najdroższą przyprawą świata, bowiem pozyskanie go z pojedynczo zbieranych słupków krokusa jest niezwykle pracochłonne. Na 1kg szafranu potrzeba aż około 200.000 kwiatów. Na szczęście wystarczy szczypta, by nadać barwę i smak każdemu daniu. Dobry szafran powinien mieć najwyżej rok i odznaczać się brunatnoczerwoną barwą. Ma silny aromat i ostry, lekko gorzkawy smak. Jako przyprawa, szafran występuje w dwóch postaciach: nitek i proszku. Jeżeli używam nitek należy potrzebną ich ilość pognieść i zanurzyć w mleku lub innym płynie, zgodnie z przepisem. Zaledwie kilka nitek szafranu dodanych do dań nadaje im intensywnie żółty kolor i specyficzny, delikatny, lekko gorzkawy posmak. Jeśli natomiast mamy do czynienia z szafranem w postaci proszku, rozpuszczamy go w płynie lub mieszamy z mąką do ciast. Przedawkowany nie tylko psuje potrawę, ale może zagrażać zdrowiu, to też należy go używać z umiarem. Przyprawę można stosować do aromatyzowania i barwienia ryżu, makaronu, ciast, zup, do potraw mięsnych i rybnych. Dodawany jest także do likierów, nadając im niepowtarzalny smak. W Polsce sławne były ongiś tzw. "baby szafranowe", czyli drożdżowe puszyste ciasta zabarwione na żółto szafranem.