Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SZAFRAN - 0,5 GRAMA - DLA KAŻDEGO PODNIEBIENIA

21-03-2012, 12:37
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 9 zł     
Użytkownik Misiol2
numer aukcji: 2202183052
Miejscowość Poznań
Zostało sztuk: 10    Wyświetleń: 25   
Koniec: 26-03-2012 16:50:24
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

 

SZAFRAN

 

AZ-ZAFRAN, AZ-SAFRAN, SAFFRAN

 

Nazwa przyprawy wywodzi się od arabsko-perskiego wyrazu az-zafaran, oznaczającego zarazem kolor „żółty”, jak i „nitkę”.
Stosowany w Starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie.

Szafran jest jedyną przyprawą, która nadaje jednocześnie potrawie barwę, aromat i smak.
Zaledwie kilka nitek szafranu dodanych do dań nadaje im intensywnie żółty kolor i specyficzny, delikatny, lekko gorzkawy posmak.
Przyprawę tę można stosować do bardzo wielu dań, szczególnie tych na bazie ryżu. Szafran doskonale wzbogaca też smak sosów, zup, potraw z ryb i drobiu. Szafran ma silny korzenny zapach i smak z wyraźną nutą goryczy. Przedawkowany nie tylko psuje potrawę, ale może zagrażać zdrowiu, toteż należy go używać z umiarem. Był i jest on synonimem luksusu.
Szafran to przyprawa występująca w dwóch formach: pomarańczowo czerwonych nitek krokusa lub w proszkowanej. Owe żółte nitki pozyskiwane są z pochodzących z Azji Mniejszej krokusów, których botaniczna nazwa brzmi Crocus sativus.

Szafran to pręciki - słupki (żeńskie organy płciowe) w krwistym kolorze czerwonopomarańczowym – foletowych kwiatów.
Właśnie te trzy cienkie znamiona są zbierane ręcznie, wczesnym rankiem, gdy kwiat się otwiera. Dla pozyskania 1 grama nitek szafranu potrzeba około 200 kwiatów. Znamiona są suszone, przy czym tracą do 80% swojej wagi. Najwcześniej można używać ich jako przyprawy czy barwnika w miesiąc po wysuszeniu. Sproszkowany szafran otrzymuje się po zmieleniu wysuszonych znamion.

Waga: 0,5 grama
Wilgotność: 82%

Pochodzenie: Egipt

Pakowanie: woreczek strunowy

Data produkcji: 02.2012
Data ważności: 04.2013

Dokładność: 0,01grama

Należy przchowywać w suchym, ciemnym, chłodnym pojemniku.

Szafran w kuchni
Uzasadnienie swojej wysokiej ceny szafran ma w kulinariach – zarówno w kuchniach śródziemnomorskich, jak i orientalnych, np. kaszmirskiej, gdzie do dzisiaj jest niezbędnym składnikiem potraw z ryżu oraz słodyczy albo w szwedzkiej, gdzie w dzień św. Łucji wypieka się chleb z dodatkiem szafranu. Obecnie najsłynniejsze dania z szafranem to północnowłoskie Risotto milanese i hiszpańska Paella. Obu tych potraw nie sposób wyobrazić sobie bez tej przyprawy.

 

Smacznego!