ZIOŁA Szałwia lekarskaSzałwia lekarska - Salvia officinalis L. Rodzina:Wargowe - Lamiaceae Roślina wieloletnia. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Część przyprawową stanowią liście i ziele szałwi lekarskiej o silnym aromacie i zapachu kamfory, smak jest cierpki i gorzki. Stosuje się ją jako przyprawę do tłustych mięs, cielęciny, drobiu, baraniny, ryb, fasoli, bobu, jaj, serów, zup i sosów. Szałwia jest także bardzo cennym surowcem leczniczym stosowanym do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych, w nieżytach żołądka, oparzeniach, jako środek przeciwpotny. Posiada właściwości rozkurczowe, przeciwzapalne, bakteriostatyczne.
Wymagania: stanowisko słoneczne, ciepłe, osłonięte od wiatru, w czasie ostrych zim może wymarzać. Potrzebuje gleb żyznych, próchnicznych o odczynie obojętnym. Szałwię uprawia się z siewu wprost do gruntu oraz z rozsady. Zbiór należy przeprowadzić przed kwitniniem roślin.Liczba nasion: 140-150 szt. w gramieNorma wysiewu: 6-7 kg/1haTermin wysadzania: 2 dekada III - 3 dekada IVTermin sadzenia: 2 dekada VRozstawa: 40x40 cmWegetacja: 3-4 lataTermin zbioru: 2 dekada VI - 3 dekada VIII