Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Szałwia hiszpańska. Nasiona chia. 250g. Intenson.

12-03-2015, 15:09
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 8.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 8.99 zł     
Użytkownik ALVIN2014
numer aukcji: 5141046544
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 2    Licytowało: 2    Wyświetleń: 30   
Koniec: 12-03-2015 13:21:46
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

N A S I O N A     C H I A  
 
Szałwia hiszpańska   
 
250g    
 
 
 
 
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona.
 
Uprawiana była już przez Azteków w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
 
Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich ok. 25-30% oleju, w większości kwasu a-linolenowego.
 
Nasiona zawierają:
  • 20% białka;
  • 34% tłuszczu;
  • 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej);
  • znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawomid kamferol).
 
Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega 3 - około 64%.
 
Nasiona chia nie zawierają glutenu; zawierają śladowe ilości sodu.
 
Nasiona chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.
 
Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemalii.
 
W 2009 roku Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek, stanowiący do 5%, całkowitej masy chleba.
 
UWAGA! Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r. rozszerzono zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej jako składnika żywności.
Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g.
Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 5%.
 
 
  
Szałwia hiszpańska. Nasiona chia. 250g. Intenson.
 
    
 
Zastosowanie: dodatek do musli, wypieków oraz jako zagęstnik do zup.
 
Skład: nasiona chia  
 
Masa netto: 250g  
 
Najlepsze do spożycia przed: 30.06.2016
 
Kraj pochodzenia: Argentyna
 
Wartości odżywcze w 100g:
 
 Wartość energetyczna  400kcal/1650kJ  
 Białko  19,20g  
  Węglowodany
w tym cukry
17,0g
0,1g  
  Tłuszcz
- w tym kwasy
tłuszczowe:
nasycone
jednonienasycone
wielonienasycone
Omega3
Omeg6
Omega9
21,0g
 
 
2,1g
1,3g
16,5g
13,0g
3,4g
1,1g
  Sód
Błonnik
0g
32g